8N-luokka kirjamessuilla iPadien kanssa
8N-luokka vieraili Helsingissä kirjamessuilla lokakuussa. Perinteisten kynällä ja paperilla työstettävien kirjallisuustehtävien sijasta oppilaat saivat vapaat kädet messuvierailun esittelemiseen. Oppilaat toimivat ryhmissä, välineenä käytössä jokaisella ryhmällä oli iPad.
Ryhmän tabletteihin tutustumisesta ja ensimmäisistä tabletilla tehdyistä koulutöistä blogijuttu täällä: Näin sujui tablettien käyttöönotto äikäntunnilla - eli pitkä tarina siitä, mitäpä sitä ei äikänope tekisi saadakseen viedä oppilaansa kirjamessuille :)
Ryhmät saivat valita tietojen, kokemusten ja tunnelmien esittelyyn haluamansa tekstilajin. Tarkoitus oli, että kaikki ryhmät tutustuisivat ainakin yhteen kirjamessulavan esitykseen ja lisäksi aikaa olisi kierrellä vapaasti ja kuvata, kirjoittaa sekä messujen aikana jo editoidakin töitä.
Tehtävänannot olivat melko väljät, mutta kuitenkin antoivat työskentelylle jonkinlaiset raamit ja tavoitteet. Ryhmät saattoivat laatia messuista esittelevän koosteen, mainoksen tai uutisen. Oli myös mahdollista yhdistää työhön fiktiota eli kertoa joko todellisen tai fiktiivisen henkilön messukäynnistä.
Miten työt sitten sujuivat? Tässä muutaman oppilaat kommentteja:
- Teimme tableteilla koosteen kirjamessuista. Kooste oli enemmänkin esittely, jossa esiteltiin, mitä kirjamessuilla tapahtui. Kuvasimme esim. palkintojenjakoa. Kuvaaminen ja kirjamessuilla (ja vähän yläkerran ruokamessuilla) kiertely oli kivaa.
- Kirjamessuista oli hyötyä, koska nyt tiedän vähän minkälaisia messuja messukeskuksessa pidetään ja opin tekemään videoesitteen. Tabletteja oli mukava käyttää, koska sillä pystyi editoimaan ja muokkaamaan videoklippejä.
- Kävimme luokkamme kanssa kirjamessuilla. Meidät jaettiin ryhmiin ja meidän piti käyttää tabletteja. Meidän piti kerätä tietoa kirjamessuilta.
- Kirjamessuilla oli ihan kivaa kun pääsi käyttämään tabletteja. Kuvien ottaminen ja kuvaaminen oli todella hauskaa, mutta ne esitykset olivat vähän tylsiä. Tablettien käyttäminen oli aika helppoa ja haluaisin, että meille tulisi enemmän sellaisia projekteja.
Lopputulos?
Oppilaiden työt olivat luovia ja kekseliäitä sisällöiltään. Valitun tekstilajin piirteet oli sisäistetty hyvin, ja myös teknisesti työt olivat myös onnistuneita ja kiinnostavia. Ryhmästä riippuen mukana oli myös huumoria, vaikuttavia visuaalisia tai äänimaailman keinoja sekä rohkeaa, mutta kuitenkin tahdikasta kontaktinottoa muihin messuvieraisiin haastattelujen ja gallupien muodossa.
Kaikki luokan oppilaat eivät ole erityisen lukevaisia ihmisiä, joten luulen, etteivät he kirjamessuille olisi ilman koulutehtävää menneet käväisemäänkään. Vierailu ja siihen liittyvä laitteiden käyttöönotto oli positiivinen kokemus myös opettajalle. Toivottavasti saamme tilaisuuden retkeillä vastaisuudessakin inspiroivissa kohteissa!
Eevaleena Karjalainen, äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti