equations

tiistai 8. huhtikuuta 2014

Virtuaalinen asiantuntijavierailu tuo uusia mahdollisuuksia oppitunnille

Matematiikkaa syvällisemmin -valinnaiskurssilla päästiin pilotoimaan viime maanantaina virtuaalisen asiantuntijavierailun mahdollisuuksia ja ongelmia. Olimme yhteydessä Vantaan Energian kehityspäällikköön Lync-videoneuvotteluohjelman avulla. Tarkoituksena oli testata sekä virtuaalivierailijan hyötyjä että ohjelmiston soveltuvuutta. Oppilaat kokivat erittäin hyvänä mahdollisuutena jatkossa saada asiantuntijan näkemyksiä oppitunneille. He toivoivat, että virtuaaliasiantuntijoita voitaisiin hyödyntää monissa oppiaineissa.

Pilottivierailulla emme olleet sopineet tarkoituksella tarkasti rajattua aihetta, mutta jatkossa olisi varmasti hyvä rajata vierailun kesto ja teema hyvin tarkkaan. Näkisin, että vierailijan sekä oppitunnin näkökulmasta n. 15-20 min vierailu voisi olla hyvä. Haasteena voi alkuun olla oppilaiden aktivoiminen esittämään kysymyksiä, sillä kynnys kysymyksen esittämiseen verkkovälitteisesti on vielä outoa ja uutta. Luokkatilanteessa etäyhteystekniikan, webkamera ja konferenssimikki, sijoittelua ja käyttöä tulee suunnitella etukäteen tarkasti, jotta kaikki sujuu toivotusti vierailun aikana.

Näen, että virtuaaliasiantuntijat ovat perusopetuksessakin uusi loistava mahdollisuus tuoda asiatuntijoiden näkemyksiä tunneille sekä yhdistää koulu ja työelämää!

Timo Järvenpää, matematiikan ja fysiikan lehtori

Ei kommentteja: