equations

maanantai 28. huhtikuuta 2014

Hämeenkylän oppilaat tekivät uutisia; kuuntele Ylex-kanavaa huomenna!

Kahdeksasluokkalaisten Mediatekstit-valinnaisryhmä on tehnyt kuluneena lukuvuonna blogihommien lisäksi uutisia yhteistyössä Yleisradion kanssa. Olemme osallistuneet innostavaan Yle Uutisluokka -projektiin ja saaneet ohjausta YleX-kanavan uutistoimittajalta, Silja Rauniolta. Silja on pitänyt meihin yhteyttä runsaasti ja tukenut Mediatekstit-valinnaiskurssilaisten pienryhmiä radiojuttujen ja nettiuutisten teossa. On ollut sekä oppilaille että opettajalle kiinnostavaa ja opettavaista nähdä, mitä radiokanavan kulisseissa tapahtuu.

Uutiskummimme Silja kertoi Hämeenkylässä vieraillessaan, että Yle Uutisluokan ideana on tarjota oppilaille medialukutaitoa median tekemisen kautta: - Projektissa meillä on kymmeniä uutiskummeja eri Ylen toimituksissa ympäri maata. Uutiskummit käyvät kouluilla kertomassa uutistoimittajan työstä ja tekevät nuorten kanssa uutisjuttuja heidän ideoimistaan aiheista.

Oppilaat saivat ideoida, käsikirjoittaa, haastatella, spiikata ja leikata juttunsa pitkälti itse. Oppitunneilla aiheita rajattiin ja muokattiin uutiskummin kanssa, mutta tarkoituksena on, että jutut ovat nuorten tekijöidensä näköisiä. Juttujen aiheet vaihtelivat kouluruokailusta harrastuksiin ja tulevaisuuden uranäkymiin sekä netinkäytön pohtimiseen.

Hämeenkylän oppilaiden radiojutut tulevat soittoon YleX-kanavalle Uutisluokan teemapäivänä, huhtikuun 29. päivä. Tiistaina 29.4. klo 8, klo 10 ja klo 12 uutiset YleX-kanavalla sisältävät oppilaiden tekemiä juttuja, aiheina mm. kouluruoka, ura elokuva-alalla ja nuorten netinkäyttö. Uutisten lisäksi koulumme oppilaiden haastatteluja kuullaan myös Etusivu-lähetyksessä klo 11-13. Myös Ylen nettiuutisissa julkaistaan uutisluokkapäivänä kasiluokkalaistemme juttuja, esimerkiksi harrastusmahdollisuuksia käsittelevä kirjoitus.

Uutisluokkatoiminnan on tarkoitus vakiinnuttaa paikkansa osana suomalaista mediakasvatusta, ja esimerkiksi ensi syksyn osalta toivomme, että Hämeenkylään saataisiin vierailulle myös Ylen Mediabussi ja päästäisiin kokeilemaan myös tv-toimittamista. Tänä keväänä olemme juttujen tekemisen lisäksi päässeet vierailulle YleX-kanavan studioon Pasilaan. Vierailusta on runsaasti kuvamateriaalia täällä (katso päivitys 17.4.). Uutisluokan päivän etusivulla https://www.facebook.com/events/556936037737667/?fref=ts on parhaillaan kansikuvana Hämeenkylän koulun oppilaista otettu kuva.

Juttujen tekoa ryhmissä:

Pihla, Jasmin, Jehu (ei kuvassa), Miro ja Tommi tekevät juttua elokuva-alasta.

Ella, Emma, Emilia, Reetta ja Jenna tekevät juttua nuorten harrastusmahdollisuuksista.

Käytävällä työskentelevät Jesse, Mohamed, Danielin ja Peter ja tekevät juttua pelaamisesta harrastuksena tai jopa työnä.

Uutiskummi, uutistoimittaja Silja neuvoo harrastusryhmää jutussaan.
Elokuvaryhmä (Jehu, Jasmin, Miro, Tommi ja Pihla) juttukeikalla käsikirjoittaja-haastateltavansa luona Vallilassa.
Elokuvaohjaaja Sherwan Haji
Ruokapalveluista palveluesimies Aila Honkanen Johannan ja Lindan haastattelussa
Aleksi, Elias, Milja ja Neela (ei kuvassa) haastattelevat nuoriso-ohjaajia Juhoa ja Nebaa netinkäyttöä koskevaan juttuun.
Silja neuvoo elokuvaryhmää
Kouluruokaryhmä (Viivi, Saga, Johanna, Linda ja Jasmin) työnsä äärellä.
Silja neuvoo ruokaryhmää editoinnissa
Elokuvaryhmä purkaa haastatteluja
teksti ja kuvat Eevaleena Karjalainen, äikänope ja Mediatekstit-valinnaiskurssin vetäjä

Ei kommentteja: