equations

keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Vieraita Walesista ja vieraana Walesissa

Matematiikan opettaja Chris Parry saapui viime marraskuussa viikon ajaksi vierailulle Hämeenkylän kouluun. Hänen mukanaan saapui myös kolmen hengen kuvausryhmä BBC Walesistä. He vierailivat mm. 9B-, 8D- ja 7N-luokkien matematiikan ja englannin oppitunneilla kuvaten ja äänittäen materiaalia dokumenttiin, jossa verrattiin Suomen ja Walesin kouluja. Tarkoituksena oli etsiä syitä Suomen erinomaiseen menestykseen Pisa-kokeissa, jotta Walesissä voitaisiin ottaa meistä mallia ja korjata heidän erittäin heikko menestymisensä. Suurta ihastusta aiheutti koulumme rento opiskeluilmapiiri, jossa oppilaat kuljeskelivat käytävillä villasukkasillaan ja uskalsivat jättää mopokypäränsä aulan naulakkoon ilman vartiointia.

Rehtori Pasi Majasaari oli pyytänyt minua toimimaan vierailun emäntänä. Lisäksi koulumme siviilipalvelusmies Markus toimi kuvausryhmän apuna. Keskiviikkona vierailimme Helsingin yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa, tapasimme eduskuntatalossa opetusministeri Krista Kiurun ja vierailimme opetushallituksessa. Viikon aikana vieraat tutustuivat myös Helsinkiin ja tiedekeskus Heurekaan. Perjantaina sai 9B-luokka opiskella paraabelit ja 8D-luokka laskimen käyttöä englanninkielellä Chrisin johdolla.

Milka ja Chris Eduskuntatalolla
Chris Parry ja rehtori Pasi Majasaari
Lauantaina olikin sitten minun vuoroni lähteä Pohjois-Walesiin Bangorin kaupunkiin. Sunnuntaina Chris perheineen esitteli minulle kaupungin ympäristöä ja kiipesin mm. Aber Fallsin putouksille. Maanantaina tutustuin Ysgol Friarsin yhtenäiskouluun, jossa oli oppilaita luokilla 5-12 (eli 11-18-vuotiaita oppilaita). Kaikkien tuli pitää koulussa koulupukua, johon kuuluivat mustat housut, keltainen pikee-paita ja musta koulun logolla varustettu college-pusero. Koulu alkoi joka päivä kello yhdeksän ja kesti kello kolmeen. Oppilaita koulussa oli noin 1200. Koulurakennuksia oli useita. Koulun kello pärähti soimaan säännöllisin väliajoin säikäyttäen minut joka kerta. Vierailin seuraamassa opetusta mm. matematiikan, kemian ja biologian tunneilla. Oppikirjoja ei käytetty, vaan oppilaat tekivät kaikki merkinnät vihkoihinsa. Opettaja keräsi vihkot joka viikko ja tarkisti, että kotitehtävät oli tehty. 

Jo ensimmäisen vuoden eli 5. luokan syksyllä walesilaiset oppilaat osallistuvat matematiikassa lähtötasokokeeseen, jonka jälkeen heidät jaetaan tasoryhmiin. Joka vuosi testaus toistuu, tasoryhmä tarkistetaan ja yläkoulun lopuksi (9. luokalla) he osallistuvat ylioppilaskirjoituksia vastaavaan päättökokeeseen matematiikassa sekä useissa muissa oppiaineissa. Oppitunneilla kokeessa pärjääminen näytti olevan jatkuva pelote/porkkana ja opiskelun ainoa tarkoitus. Viikon aikana esittelin useille ryhmille kuvien avulla Suomea ja perjantaina uskalsin jo pitää matematiikan oppitunnin englanniksi aiheena avaruusgeometria. Sitten minun vierailuviikkoni jo päättyikin ja palasin kotiin mukanani unohtumattomia muistoja.
 



 
Teksti ja kuvat: Milka Nieminen, matemaattisten aineiden lehtori

Ei kommentteja: