equations

keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Pohdimme: Turvapaikanhakijat Suomessa


Suuria määriä turvapaikanhakijoita on hakenut ja tullut Suomeen vuonna 2015 pakoon kotimaassaan olevia sotia, konflikteja ja vainoja. Vuoden 2015 aikana turvapaikanhakijoiden määrä on ollut voimakkaasti kasvussa ja arvellaan tulevan vielä 30 000 - 35 000 lisää. Silti alle puolet turvapaikanhakijoista saa turvapaikan. Vastaanottokeskuksia on avattu paljon lisää suurien ihmismäärien takia.

Jotta koulutus saataisiin nopeasti käyntiin, tulisi jo vastaanottokeskuksissa kouluttaa turvapaikanhakijoita. Se nopeuttaisi huomattavasti pääsyä jatkokoulutuksiin. Nyt pyritään saamaan lisää vapaaehtoistyöntekijöitä, jotka auttaisivat turvapaikanhakijoita sopeutumaan, opettelemaan suomen kieltä ja kulttuuria.

Kysyimme asiasta mielipiteitä koulussamme. 

Eräs 9.-luokkalainen vastasi näin:
- Turvapaikanhakijoista ei ole minun mielestäni mitään ongelmaa. Heille on jokin systeemi joka auttaa sopeutumaan Suomeen ja heidän koulutuksensa pitäisi olla sama kuin meillä.

Koulun erityisopettaja vastaa näin:
- On väärin puhua turvapaikanhakijoista joukkona, koska kaikki ovat yksilöllisiä ihmisiä. Voisimme auttaa heitä sopeutumaan olemalla ystävällisiä ja kunnioittavia. Turvapaikanhakijoiden kuuluisi saada sellainen koulutus, joka on heille parasta.

Toimittajina Ama, Bhavleen, Hind ja Venla

Ei kommentteja: