equations

keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Lisätehoa syövänhoitoon


Uudemmassa tutkimuksessa on selvinnyt, että elimistö voi itse tuhota syöpäkasvaimia. Tutkimus perustuu ihmisen oman elimistön immuunipuolustukseen. Tämä hoitomuoto on noussut sädehoidon, kirurgian ja lääkehoidon rinnalle.

Tutkimusta johtaa Husin Syöpäkeskus.

-Kyllä nyt puhutaan todellisesta läpimurrosta, Husin Syöpäkeskuksen tutkimusjohtaja Heikki Joensuu sanoo Ylen haastattelussa.

Jo vuosikymmeniä on yritetty hyödyntää elimistön puolustusjärjestelmän ominaisuuksia syöpäsolujen tuhoamisessa, mutta vasta nyt on opittu aktivoimaan lääkkeiden avulla ihmisen oma puolustus eli valkosolut hyökkäämän syöpäkudostavastaan.

Hoidot ovat tehonneet parhaiten vaikea-asteisissa syöpätyypeissä, kuten keuhkosyöpä ja levinnyt melanooma eli ihosyöpä. Näihin syöpiin ei ole ollut kunnollista hoitoa ennen tätä.

Lääkevalmistaja Bristol-Myers Squibbilla on lupa melanoomalääkkeen myyntiin ja pian myös keuhkosyöpälääkkeeseen.Uudet syöpälääkkeet ovat nivolumabi, ipilimumabi ja pembrolitsumab. Lääkkeitä annetaan tiputuksena kahden tai kolmen viikon välein ja niillä saadaan ihmisen oma immuunivaste tuhoamaan syöpäkasvaimia.

-Tulevaisuudessa hyvin moneen syöpätyyppiin saamme myyntiluvan. Tällä hetkellä tutkimme 20:tä eri syöpätyyppiä, sanoo maajohtaja Sami Hyvönen Bristol-Myers Squibbilta Ylen haastattelussa.

Haittapuoli hoidossa on se, että kun elimistö puolustusmekanismeihin puututaan, elimistö voi hyökätä omia kudoksiaan vastaan ja aiheuttaa autoimmuunitauteja ja vakavia tulehduksia. Lääkkeen hinta on kuitenkin tällä hetkellä todella korkea, joka on este useammille syöpäpotilaille. Keskimäärin yhden potilaan hoito voi vuodessa maksaa kymmeniä tuhansia tai jopa 100 000 euroa. Myös muutama muu lääkevalmistaja kehittelee saman tyyppisiä syöpälääkkeitä, joten kilpailun takia hintoja lasketaan tulevaisuudessa.

-Tässä puhutaan suuresta keksinnöstä, joka vaikuttaa varmasti syövän hoitoon tulevina vuosikymmeninä. Tästä keksinnöstä on annettu jo Lasker-palkinto keksijöille (suuri tiedepalkinto Yhdysvalloissa), enkä ihmettelisi vaikka tulisi vielä suurempi tiedepalkinto tulevaisuudessa, professori Hyvönen kertoo.

Haastattelimme Hämeenkylän koulun terveydenhoitajaa Riikka Rekosta ja opettajaa Marianne Peltosta aiheesta.

Oletko kuullut tästä aiheesta jo aikaisemmin? Mistä?
-Näin aiheen Helsingin Sanomissa ja olen kuullut siitä uutisissa, kouluterveydenhoitaja Riikka sanoo.
-En ole kuullut aiheesta aiemmin, Marianne sanoo.

Mitä ajatuksia tämä sinussa herättää? Miksi?
-Vaikuttaa oikein hyvältä edistysaskeleelta syövänhoidossa, sanoo terveydenhoitaja.
-Se on ihan hyvä, jos ihmisen omaa immuunipuolustusta käyttää syöpähoidossa, se on elimistön oma reaktio, Marianne kertoo.

Kiinnostaako tämä asia sinua?
-Kyllä se kiinnostaa, ja olen ajatellut lukea aiheesta tarkemmin sitten kun ehdin, sanoo Riikka.
-Kaikki mikä liittyy lääketieteeseen kyllä kiinnostaa, Marianne sanoo.

Hämeenkylän koulun oppilaskunnan hallitus valitsi taksvärkkikeräyksen vuoden 2015 lahjoituskohteeksi Suomen syöpäsairaiden lasten ja nuorten yhdistys Sylva ry:n.

Sylva ry tukee lapsisyöpäpotilaita järjestämällä muun muassa vertaistukikursseja, vertaistukihenkilöitä, lomia ja tapaamisia, jotka auttavat selviytymään syövän aiheuttamasta elämänmuutoksesta. http://www.sylva.fi/fi/sylva/

toimittajina Essi, Elsa, Siiri ja Alisa 8M

Ei kommentteja: