equations

sunnuntai 16. marraskuuta 2014

MatCup kehittää tiimitaitoja

MatCup on Suomessa järjestettävä osuus pohjoismaisesta matematiikkakilpailusta Nordic Math Class Competition. Kilpailu on tarkoitettu 8.-luokkalaisille. Kilpailussa on viisi vaihetta: 1. ja 2. kierros, kansallinen semifinaali ja finaali sekä pohjoismainen finaali.

Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1997, minkä jälkeen sen suosio on kasvanut tavattomasti. Suomi on ollut mukana vuodesta 2004. Lisätietoa kilpailusta löytyy kilpailusivustolta: http://matcup.edublogs.org/kilpailu/

Ehdotin 8A-luokalle osallistumista MatCup-kilpailuun. Luokka innostui ideasta. Innostus näkyi myös tiistaiaamuna 1. alkukierroksen tehtäviä ratkottaessa. Alkukilpailujen tehtävät ratkotaan tiimeissä ja koko luokka valitsee lopuksi yhteiset ratkaisut tehtäviin.

”Miten jakaudumme tiimeihin?”
”Voiko olla viisi oppilasta samassa tiimissä?”
”Mitä tehtäviä meidän tiimi ratkaisee?”




Opettajana vain mahdollistan kilpailutilanteen ja luokka päättää keskenään, millä tiimeillä aikovat saada oikeat vastaukset tehtäviin annetussa ajassa. Kilpailussa menestyminen edellyttää jokaisen oppilaan osallistumista.

Tavoitteena tietysti on vähintään Suomen mestaruus, mutta opettajana näen kilpailun järjestämisessä luokalle paljon muitakin motiiveja. Kilpailu opettaa tiimityötaitoja, oman ajatuksen tai ratkaisun perustelemista muulle tiimille, yhdessä päättämistä tiimin kesken sekä tietysti kehittää matemaattista päättelykykyä tehtäviä ratkottaessa.

Teksti ja kuvat: Timo Järvenpää

Ei kommentteja: