equations

torstai 27. marraskuuta 2014

Koulunkäynti ja matkustaminen

Kuva lainattu sivulta
http://www.freedigitalphotos.net/images/beach-chairs-and-white-umbrella-photo-p169126

Kuinka moni on joskus miettinyt, että miltä loma ulkomailla kesken kouluvuoden tuntuisi? Pois Suomesta, tästä kylmästä ja angstisesta pingviinien maasta. Varsinkin silloin, kun maa on täynnä loskaa ja räntää sataa taivaalta kuin ämpäristä kaatamalla, olisi kiva suksia suoraan aurinkoisemmille rannoille.

No, mikä estää? Sinne vaan! Hyppää lentokoneeseen ja pakkaa tavarasi. Lähdetään makoilemaan aurinkorannoille ja tanssimaan kaikki suru pois. Ulkomailla kaikki tuntuu olevan usein paljon hienompaa, kuin kotona. Ruoka, värit, pukeutumistavat, käytös, kaikki! Koko kulttuuri voi poiketa rajustikin kotimaasi omasta, vaikket menisi kuin Euroopan toiseen päähän!

Valitettavasti elämä ei toimi näin. Koulu, mokomakin haiseva ja ummehtunut rakennus. tuppaa tulemaan tielle. Läksyt olisi edelleen hoidettava, vakka sijaintisi olisi monien satojen tai tuhansien kilometrien etäisyydellä koulun pulpetista. Sinun olisi laskettava matematiikkaa ja pohdittava englanninkielen kappaleen käännöstä. Jihuu, ai kuinka ihanaa.

Koulu suosittelee, että loma-aikojen ulkopuolista vapaata, olisi vältettävä. Kouluahan käydään oppimisen vuoksi, eivätkä ne opettajat siellä luokan edessä turhaa seiso. Ja sanon tämän nyt oman kokemukseni pohjalla. Tunneilta pois oleminen ei oikeasti ole leikin asia. Se, että sinä lähdet pariksi viikoksi Turkkiin tai Intiaan, ei tarkoita että Suomessa koulut pysähtyisivät. Täällä aika menee eteenpäin aivan samalla tavalla kuin kaikkialla muuallakin.

Palatessasi Suomeen huomaat asian helposti. Opettajan on hyvin vaikea arvioida ennakkoon, mitä he tekevät ja kuinka pitkälle pääsevät, kun on kyse yli viikon mittaisesta matkasta. Saatat olla joissain aineissa joko liian edellä, tai vaihtoehtoisesti kaukana jäljessä. Se, jos mikä, on kääpistävää ja myös täysin oma ongelmasi.

Nyt yläasteella kukaan ei ojenna sinulle kultalautasella kaikkia läksyjäsi pienemmästäkin lomavihjailusta, vaan sinun on itse kierrettävä opettajiesi luona ja kyseltävä, mitä sinun on opeteltava poissa ollessasi. Olisi myös fiksua sopia mahdolliset rästikoepäivät jo etukäteen, niin ettei kurssisuorituksia puutu sitten jakson lopussa.

Minä ja äitini matkustamme paljon. Itse olen aivan käytännössä huomannut kaksi hyvää tapaa tehdä läksyä. Toinen on se, että menet lukujärjestyksen mukaan asiat samassa järjestyksessä, miten kaverisi menisivät koulussasi eteenpäin. Se saattaa kuulostaa tylsältä, mutta on kaikkea muuta kuin pitkästyttävää!

Kannattaa lykätä kuulokkeet päähän ja lukea kappaleet, sekä tehtävänannot ajatuksen kanssa. Itseopiskelussa on se huono puoli, että kukaan ei selitä sinulle asioita. Sinun on itse päätäsi käyttämällä tajuttava se, miten asiat ovat. Tämä on ongelma kouluun palatessasi, sillä jos opettelet jonkin asian väärin pois ollessasi, on sen korjaaminen sitten kotona vaikeaa. Ylimääräistä yksityisopetusta on vähän nihkeästi saatavilla, ellei sitten opettaja saa koottua koko luokasta ryhmää, joka haluaisi tukiopetusta kyseisestä aineesta.

Vaihtoehtoisesti voit tehdä mahdollisimman paljon ensimmäisinä päivinä, jotta loppulomalla voisit vain rentoutua. Itse olen huomannut tämän tavan tehokkaimmaksi niin oppimisen, kuin ajankäytön kannalta. On yllättävän helppoa sisäistää yksi iso asia, kun ainetta käsittelee koko päivän, eikä tarvitse stressata muista aineista. Siinä tulee vähemmän virheitä ja bonuksena hommat on nopeammin tehty!

Suosittelen myös, että pyrit tekemään läksyjen teosta mahdollisimman mukavaa, mene vaikka parvekkeelle ja ota läksykirjojen lisäksi mukaasi hyvää musiikkia ja tuoreita hedelmiä. Silloin läksyjen luku ei ole niin ankeaa!

Toki loman pituudesta riippuu täysin, että mikä tapa on paras. Toiselle ihmiselle sopii toinen tapa ja toiselle toinen. Tässä oli vain muutama vinkki läksyjentekoon lomalla. Voit soveltaa niitä miten tahansa haluat, tai kehittää aivan omat tapasi koulun hoitoon maapallon valoisammalla puoliskolla!

Hyviä syksyn jatkoja kaikille, ja jaksamista näihin jaksoihin! *Smiley*

Terv. Neela Kuitunen, 9M

Ei kommentteja: