equations

sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Nuorisotyöntekijä sanoo: vanhemmat nettiin!

Nykyään on ollut vireillä keskustelua netin ja varsinkin sosiaalisen median käytöstä nuorten keskuudessa. Valokeila on siirtynyt vanhempien huoleen nuortensa touhuista. Miten vanhemmat voivat pysyä selvillä siitä, mitä heidän nuorensa netissä tekevät?

Lähdimme selvittämään, miten vanhemmat voisivat helpommin valvoa lastensa sosiaalisen median käyttöä. Vantaalaiset nuorisotyöntekijät Juho Lehtinen ja Neba Manninen kehottavat vanhempia pysymään ajan hermolla netin kehityksessä.

Vanhempien olisi itse mentävä nettiin, ja seurattava hieman nuorensa netin käyttöä sitä kautta. Nuorien itsensä tulisi noudattaa ikärajoja. Esimerkiksi Facebook on kielletty alle 13-vuotiailta, mutta silti siellä on ikärajan alittavia lapsia. Nuorisotyöntekijät suosittelevat, että huoltaja kävisi säännöllisin väliajoin katsomassa, mitä esimerkiksi siellä Facebookissa tapahtuu.


Elias, Aleksi, Neela (ei kuvassa) ja Milja aloittelemassa nuorisotyöntekijöiden haastattelua.

Asiaa voisi kehittää kouluttamalla nuorten vanhempia tutustumaan sosiaaliseen mediaan. Tietokoneohjelmien kehitys jatkuu koko ajan, joten voitaisiinkin kehittää erilaisia ohjelmia, joiden avulla huoltajat voisivat helpommin valvoa netinkäyttöä. Tämä edellyttää tietenkin vanhemmilta kiinnostusta asioita kohtaan.

Netin ikärajanoudatusten rikkominen on vakavaa. Kaikki eivät muista, että netistä ei katoa mikään. Omat tekstit ja toilailut voivat tulla vastaan myöhemmin hyvin ikävillä tavoilla, ja mikäli nuori laittaa kyseenalaista materiaalia nettiin, niin siellä se on eikä lähde kulumallakaan. Toisena haittana mainittakoon, että nuoret saattavat kohdata materiaalia, joka ei heidän ikäisilleen sovi.

Haastateltavat nuorisotyöntekijät ovat joutuneet muutamia kertoja puuttumaan sosiaalisessa mediassa tapahtuviin ”kamaluuksiin”. Netissä on ollut erilaisia kiusaamistapauksia, kuten vakavasti otettavia uhkauksia. Vastaan on tullut myös sellaisia tapauksia, joissa nuorten suojaamattomia kuvia on levitetty ulkomaalaisille deittisivustoille.

Kaiken kaikkiaan vanhempien valvontamahdollisuudet ovat rajallisia. On ahdistavaa ajatella, että vanhemmat esimerkiksi lukisivat nuortensa keskusteluja, jatkuvasta valvomisesta nyt puhumattakaan. Nuorten ja heidän huoltajiensa kannattaisi yhdessä keskustella somen käytöstä ja netissä toimimiseen liittyvistä säännöistä. Ja nuoret, muistakaa: ikärajat eivät ole vain turhia numeroita.

Jutun tekivät Milja ja Neela
Kuva Eevaleena






Tämä juttu on syntynyt osana Ylen Uutisluokka-projektia. 8M-luokan oppilaiden Miljan, Neelan, Aleksin ja Eliaksen radiojuttu aiheesta kuultiin YleX-kanavalla 29.4.2014.

Ei kommentteja: