equations

tiistai 20. toukokuuta 2014

Matematiikkaa syvällisemmin


Matematiikkaa syvällisemmin -valinnaiskurssi on ihan kohta suoritettu. Pyysin oppilaita kuvaamaan ajatuksiaan kurssin päättyessä. Kevään olemme omaan tahtiin opiskelleet lukion pitkän matematiikan ensimmäistä kurssia ja osa oppilaista halusi tehdä myös kokeen yhteistyönä Vaskivuoren lukion kanssa.

Seuraavassa oppilaiden mietteitä kevään valinnaistunneista:

Positiivista

+ ”Kurssin jälkeen pakollinen matematiikka tuntuu tosi helpolta, ja kurssin aikana voi suorittaa lukion pitkän matematiikan ensimmäisen kurssin = voi sluibaa lukiossa. Tuo vaihtelua normaaliin matematiikkaan kun täytyy miettiä enemmän.”

+ ”Kurssi oli mielenkiintoinen ja sen aikana sai reilusti lisätietoa matikan opiskeluun. Myös mahdollisuus suorittaa lukion pitkän matematiikan ensimmäinen kurssi jo kahdeksannella luokalla on kiehtova. Ryhmä oli mukava ja olisi hienoa, kun tällaisiin valinnaisiin olisi mahdollisuus jatkossakin. 8-) ”

+ ”Matematiikan opiskeleminen tällä kurssilla on ollut sopivan haastavaa ja opettavaista, se on myös auttanut jatko-opiskeluja, koska me teimme pitkän matematiikan lukion tehtäviä ja niistä kokeen. Kurssi on ollut ihan mukavaa, ainoa miinus on tehtävien tekemisen määrä, jotain muuta voisi tehdä vähän enemmän.”

+ ”Valinnainen matematiikka antaa matematiikasta kiinnostuneille oppilaille mahdollisuuden syventää matemaattisia taitojaan ja saada lisää tietoa joistakin peruskoulun yhteisen matematiikan oppimääriin kuulumattomista asioista. Oli tosi kiva opiskella uutta valinnaisessa. Toivottavasti tarvitsen sitä isona :-) ”

+ ”Tunneilla on ollut haastavaa, tylsää ja kivaa ja välillä kaikkia samaan aikaan.”

+ ”Saa tuntumaa ns lukion tapoihin -> koe, millainen kirja suunnilleen...
Sai tutustua ja käyttää CAS-laskinta.
Pääsi mukaan muihinkin ns. testauksiin.
Edettiin omaan tahtiin.”

Negatiivista

- ”Maanantaiaamu ei ehkä kaikista paras aika...”

- ”Tehtäviä tehtiin välillä niin itsenäisesti ettei enää jaksanut keskittyä.”

- ”Voi mennä sekaisin kun valinnaiskurssi opettaa toista ja pakollinen toista.”

Valinnaiskurssi toteutettiin ensimmäistä kertaa kuluneena lukuvuonna ja tarkoituksena oli tarjota mahdollisuus tutustua matematiikkaan syvällisemmin. Valinnaiskurssin suunnittelu ja toteutus on ollut erittäin mielenkiintoista opettajan näkökulmasta, vaikka työaikaa siihen on kulunut melko paljon. Oppilaat ovat olleet hyvin innostuneita ja ahkeria koko kurssin ajan, joka on motivoinut kurssin tuntien suunnittelussa. Kurssille asetetut tavoitteet täyttyivät hyvin, joka näkyy myös oppilaiden palautteesta.

Suosittelen vastaavan kurssin järjestämistä yläkouluissa, jotka haluavat tarjota haasteita matematiikasta kiinnostuneille. Valinnaiskurssi ei ollut tarjolla ensi vuodeksi, mutta ylöspäin eriyttämistä tullaan toteuttamaan pakollisten kurssien aikana monin tavoin. (Katso myös blogijuttu aiheesta täältä.) Olen ehdottomasti kiinnostunut opettamaan kurssia myös tulevina vuosina, jos sitä tarjotaan valinnaiskurssina.

Timo Järvenpää
matematiikan ja fysiikan lehtori

Ei kommentteja: