equations

keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Välituntiliikuntaa?


Haastattelimme koulumme rehtoria Pasi Majasaarta ja liikunnanopettajaamme Niki Anderssonia heidän mielipiteistään liikuntasalin välituntikäytöstä.

Nykyään sali on auki vapaata välituntikäyttöä varten tiistaisin ja torstaisin ruokavälituntien aikaan. Valvojana toimii Eteenpäin -projektin (Sorasod) hankkeen työntekijöitä.

Miksi liikuntasali ei ole joka päivä välituntisin auki?
Pasi: Siellä on paljon tunteja joten siihen ei ole aikaa. Ei ole ollut valvojaa.
Niki: Muutamasta syystä: 1. Emme pysty järjestämään valvontaa joka välitunnille (emmekä edes joka päivälle) 2. Joskus sali on kokonaan opetuskäytössä 3. Jotkut välitunnit ovat niin lyhyitä, että ei kannata avata salia 10 minuuttia varten.

Miten välituntiliikuntaa aiotaan kehittää tänä vuonna? Entä tulevaisuudessa?
Pasi: Toimintaa järjestetään kolmena päivänä viikossa. Tulevaisuudessa pihalle tulee futis- ja salibandykenttä kahden vuoden kuluessa, mutta ei vielä tänä vuonna.
Niki: Olemme hankkimassa välituntiliikuntaa varten oman futis- ja salibandysetin. Koripallot ovat edelleen oppilaiden vapaassa käytössä. Pihalle ollaan myös rakentamassa useita erilaisia sekä liikunnantuntien että välituntiliikuntakäyttöön tarkoitettuja pingispöytiä ja erilaisia välineitä / kenttiä. Tulevaisuudessa aiomme kehittää erilaisia tapoja järjestää valvontaa ja ohjausta myös niiden oppilaiden toimesta, jotka ovat suorittaneet liikunnanohjauksen valinnaisen peruskurssin. Parin vuoden kuluttua (kun koulurakennuksessamme on oppilaita luokilta 4-9) tämä tulee olemaan osa arkeamme.

Oletko tyytyväinen oppilaiden välituntiliikuntaan?
Niki: En! Sekä välineistöön että mahdollisuuksiin tulisi kyetä panostamaan huomattavasti enemmän. Välituntiliikuntavälineet eivät voi olla samat, kuin mitä käytetään opetuksessa. Myös pihan suhteen tulee tapahtua suuria muutoksia. Toivottavasti saamme myös huomattavasti enemmän resursseja valvontaan. Sitä ei voi kaataa opettajien niskaan. Heillä on nykyisellään jo ihan riittävän kiireistä oppituntien väleissä.

Onko liikuntaa mielestäsi koulussa liian vähän?
Niki: Kyllä! Liikuntaa tulisi olla joka päivä vähintään yksi tunti sekä yksi tuplatunti. Tällä saavutettaisiin paljon erilaisia tavoitteita: 1. Oppilaat jaksaisivat ja pärjäisivät paremmin kovissa tiedeaineissa (matikka + kielet). 2. Yleinen fyysinen kunto+terveys ja oppilaiden kokonaisvaltainen henkinen vireystila paranisivat. 3. Motoriset perustaidot paranisivat --> katoava luonnonvara yhdessä fyysisen kunnon kanssa.

Jutun tekivät Alex, Lassi ja Joel

Ei kommentteja: