equations

torstai 4. joulukuuta 2014

Koulukiusaaminen!

Kiusaamisesta on tehty paljon erilaisia uutisjuttuja, haastatteluita, videoita yms. Kiusaaminen tuntuu lisääntyneen. Ensin se oli haukkumista, mutta sen jälkeen jossain tilanteissa alkoi väkivalta.

On erityyppistä kiusaamista, esim. nettikiusaaminen, puhutaan toisesta pahaa
selän takana, on laitettu jostain ihmisestä videoita nettiin ilman lupaa, lähetelty henkilökohtaisia kuvia toisesta.









Yleensä kiusaajat ovat niitä, joilla on itse paha olla ja he haluavat sitten purkaa pahaa oloansa toiseen eli kiusattuun. Kiusaaja ei tietenkään pysty siihen itse yksin vaan hänellä pitää olla siinä tukea eli niin sanottu jengi. Sitten ovat ne jotka katsovat vierestä tai eivät edes kiinnitä huomiota tähän, eli hekään eivät tee oikein. Joskus on sitten se viisas ihminen, joka näkee tämän ja menee puolustamaan kiusattua.

Kävin haastattelemassa koulumme kuraattoria Hannele Castrén-Anderssonia ja kysyin häneltä kiusaamiseen liittyviä kysymyksiä.

Onko täällä käynyt monia oppilaita puhumassa kiusaamisesta?
- Kiusaamisasioita ilmenee joskus esimerkiksi silloin, kun oppilas tulee keskustelemaan kuraattorin kanssa jostain muusta, esim. opiskeluun liittyvästä asiasta. Jotkut oppilaat hakeutuvat myös kiusaamisasian vuoksi suoraan kuraattorin luo. Asia viedään eteenpäin yhdessä koulumme muiden kiva-tiimiläisten kanssa hoidettavaksi. Kiva-koulu on jonkin verran vähentynyt pelkästään kiusaamiseen liittyvien asioiden tuloa kuraattorille.

Mitä oppilaiden kannattaisi tehdä, jos he näkevät kiusaamista?
- Oppilaiden kannattaa tulla puhumaan siitä heti lähimmän aikuisen kanssa, joka hoitaa asiaa eteenpäin/ puuttuu kiusaamiseen. Jos ei kerro asiasta kenellekään aikuiselle, niin ikään kuin hyväksyy kiusaamisen, mikä on lähes yhtä paha juttu kuin itse kiusaaminen. Tämän lisäksi kiusaaminen jatkuu.

Mistä ajattelet, että kiusaaminen johtuu?
- Kiusaaminen voi johtua monista syistä. Kiusaajalla on monesti itsellään paha olla, ja haluaa siirtää sitä johonkuhun toiseen. Kiusaaja on yleensä ajattelematon, ei mieti minkälaisia seuraamuksia kiusaamisesta voi kiusatulle tulla. Kiusaajan mukaan lähtevät oppilaat toimivat samalla tavalla. Kiusattu voi olla jollain tavoin erilainen kuin muut, eli erilaisuus voi joissakin tilanteissa lisätä kiusatuksi tulemista, vaikkei näin saisi tapahtua.

Miksi kiusaamiseen on vaikea puuttua?
- Kiusaamisen voi olla vaikea puuttua, jos kiusaamista ei huomata, tai jos siitä ei kerrota jollekin, joka voi siihen puuttua (esim. koulussa). Kiusatun olisi myös tärkeää uskaltaa puhua kiusaamisestaan vaikka ensin kavereille, joka sitten kertoo asiasta jollekin aikuiselle. Kiusattu voi puhua asiasta ensin myös kotona turvalliselle aikuiselle, joka on sitten yhteydessä kouluun esim. luokanvalvojaan asian selvittämiseksi.

Miten kiusaamista voisi vähentää?
- Jokainen voisi miettiä miltä tuntuisi, jos itseä kiusattaisiin. Koulussa luokanvalvojan tunneilla voitaisiin käsitellä kiusaamista koko luokan kanssa: mitä kiusaaminen on ( joku voi ymmärtää tai kokea kiusaamisen aivan eri tavoin kuin joku toinen), onko omassa luokassa kiusaamista, jos on, niin mitä sille voitaisiin yhdessä tehdä, että kiusaaminen saadaan loppumaan.

Miksi kiusataan aina tiettyä ihmistä?
- Erilaisuus on seikka, mikä voi lisätä kiusatuksi tulemista. Kaikki pitäisi hyväksyä sellaisena kuin ovat. Kiusaamiseen syyllistyvät yleensä sellaiset henkilöt, jotka eivät ajattele muita tai välitä toisten tunteista. Jos kiusaaminen ei ole puututtu, niin kiusattu voi ”tottua” kiusaamiseen ja kärsii siitä puhumatta asiasta kenellekään. Näin saman henkilön kiusaaminen voi jatkua pitkäänkin, ennen kuin se saadaan loppumaan. Kiusaamisesta jää aina kiusatulle jäljet, mitkä voivat vaikuttaa koko kiusatuksi tulleen henkilön elämään.





On tärkeää, että kiusaaminen katkaistaan aina mahdollisimman pian.

Toimittajana Sofia

Piirrokset: Hämeenkylän koulun 1A ja 1B-luokan Venla, Juuso, Matias, Vilma

Valokuvat 8.lk:n valinnaisen valokuvauskurssin töitä, jotka alunperin otettiin osana Ylen Uutisluokkaprojektia, projektissa mukana Emma, Lotta, Karolina, Jade, Mea, Jade, Juha-Tapio, Alec, Oskari, Linda ja Sofia

Katso myös kiusaamista ja erityisesti kiusatun roolia pohtiva koulumme 8.-9.-luokkalaisten Neelan, Pihlan ja Ronin tv-uutisjuttu täältä.

Ei kommentteja: