equations

maanantai 24. maaliskuuta 2014

NOU HÄTÄ - bongaa exit-kyltti!


Koulullamme kävi turvallisuuskouluttaja, Jalmari Kotiranta, joka opetti paloturvallisuudesta 8-luokkalaisille. 

Mutta mikä Nou Hätä on? Nou Hätä on kahdeksasluokkalaisille suunnattu turvallisuus- ja tietokampanja. Koulultamme haettiin kolmen hengen joukkueita, mutta oma joukkueemme eivät menestyneet kovin hyvin. Kilpailu tapahtuu kolmessa portaassa:
- 13.3. Vantaalla oli alkukarsinta
- Tämän jälkeen pelastusasemalla kilpaillaan Porvoossa
- Viimeiseksi Kuopiossa on loppukilpailu pelastusopistolla.

Jalmari kyseli, kenellä on omassa huoneessaan palovaroitin. Suurimmalla osalla ei ollut, mutta silti oli paljon tulipaloa aiheuttavia laitteita kuten esim. televisio, dvd, suoristin, kiharrin… Jalmari ihmetteli, miksei sitten ole palovaroitinta huoneessa.

Eniten tulipaloja aiheuttaa sähköliesi. Vaarallisinta tulipalossa on savu. Mutta on myös toinen elementti: kuumuus. Ihmisen keuhkot kestävät noin 150 astetta kuumuutta, jonka jälkeen keuhkorakkulat hajoavat. Sen takia, jos on tulipalossa, missä on kuuma ja savua, niin täytyy ryömiä. Muista että savu nousee aina ylöspäin!

Täytyy myös muistaa, että jos huone on sotkuinen, se on todella suuri paloturvallisuusriski koska esimerkiksi lamppujen päällä olevat vaatteet ja jakorasioissa lojuvat pölypallot ovat suuri paloriski (yksi kipinä, koko asunto tulessa) joten pitäkää oma ja sisaruksenne huone siistinä!

Toimittajina Viivi & Jasmin

Ei kommentteja: