equations

maanantai 4. marraskuuta 2013

LUMA-viikko alkoi


Mariskan kappale Matematiikkaa on perinteisesti aloittanut innokkaasti Hämeenkylän koulun LUMA-viikot, niin myös tänä vuonna. Hämeenkylän koulun kuudes LUMA-viikko alkaa nyt!
Siis LUMA-viikko eikä LOMA-viikko, kuten monet toiveekkaasti kuulevat väärin. LUMA tulee sanoista luonnontieteet ja matematiikka. LUMA-toimintaa koordinoi Suomessa LUMA-keskus, joka täyttää jo 10 vuotta.

Hämeenkylän koulun ensimmäinen LUMA-viikko sai alkunsa kuusi vuotta sitten, kun kysyin kollega Janinalta, onko hän kuullut LUMA-viikon järjestämisestä, jota LUMA-keskus suosittelee kouluille. Janina totesi, että kyllä meidän koululle pitää saada LUMA-viikko. Kun keskustelun kävimme lokakuussa 2008, aikaa valtakunnalliseen LUMA-viikkoon oli enää kaksi viikkoa, mutta saimme kiireen keskellä ideoitua ohjelmaa kaikille viidelle päivälle. Kantava ideamme oli toteuttaa ohjelmaa välitunneilla, joka näkyy edelleen LUMA-viikon toteutuksessa. Vuosien varrella on tullut kuvioihin enemmän ulkopuolista yhteistyötä. Tällä hetkellä näen merkittävänä asiana yhteistyön Vaskivuoren lukion sekä alakoulujen kanssa. Saamme tänäkin vuonna torstaina ruokavälitunneilla entisiä oppilaitamme esittelemään fysiikan taitojaan ja alkuviikolla tulevia seiskoja tutustumaan luonnontieteiden ihmeisiin jo ennakkoon.

Valtakunnallinen LUMA-keskus palkitsee hyvin LUMA-toimintaa edistäneitä kouluja vuosittain. Koulumme on palkittu kummallakin LUMA-keskuksen palkinnolla, joten kilpailuhengessä on enää turha toimintaa kehittää. Motivaatio LUMA-viikkojen toteuttamiseen löytyy koulun sisältä – teille oppilaille me toimintaa järjestämme.

Seitsemäsluokkalaiset ottivat perjantaina jo varaslähdön LUMA-viikkoon yliopiston opiskelijoiden ohjaamilla toiminnallisen matematiikan tunneilla.

Infonäytöissä esiintyvät viikon aikana kaikki LUMA-aineet: matematiikka, fysiikka, kemia, maantieto ja biologia.

Tänään maanantaina jokaisella koulun oppilaalla on mahdollisuus osallistua Puristusvoima-kilpailuun ruokavälitunneilla yläaulassa. Haasta kaverisi – jokaiselle luokka-asteelle on oma sarjansa.

Torstaina liikuntasalissa ruokavälitunneilla on Vaskivuoren lukion mielenkiintoisia fysiikan demoja. Perjantaina ala-aulassa toimintapistettä pitää yritysyhteistyökumppanimme Vantaan Energia.

Oikein mukavaa LUMA-viikkoa kaikille toivottaa matematiikan ja fysiikan opettaja Timo Järvenpää

Ei kommentteja: