equations

maanantai 11. marraskuuta 2013

Ekologisuus kunniaan!

Mitä sanasta ekologisuus tulee mieleen? Miksi yleinen mielipide on, että ekologisuus on typerää? Pysähdypä hetkeksi miettimään, ovatko käsityksesi ekologisuudesta negatiivisia vai positiivisia. Lyön vaikka vetoa, että sinulla on ennakkoluuloja ekologisuutta kohtaan. Mutta kerronpa yhden asian: ekologisuus ei ole noloa.

Ekologia on tieteenala, joka tarkkailee luontoa ja ihmisen vaikutusta siihen. Monet ihmisen toimet maapallolla ovat saastuttaneet luontoa, jonka seurauksena kasvihuoneilmiö nopeutuu. Ihminen ajaa eläin- ja kasvilajeja sukupuuton partaalle. Suurinta osaa asia ei edes kiinnosta. Ekologisuuden lisäämiseen kuuluu mm. sähkön säästäminen ja kierrättäminen. Lisäksi mainitsemme kaikille jo tutun kouluruoan, jonka valmistamiseen menee päivittäin paljon energiaa, mutta jota ei paljoakaan arvosteta.

Haastattelimme keittiöhenkilökuntaan kuuluvaa työntekijää, jolta kyselimme ruoan hävikistä ja siihen suhtautumisesta.

Paljonko ruokaa menee roskiin päivittäin?
- Ruokaa menee päivittäin roskiin yllättävän paljon ja meillä keittiöhenkilökunnalla on seuranta jätteen määrästä. Valmistuksessa syntyy vähän jätettä, tiskijätettä saattaa olla joskus hyvinkin vähän. Pahimpina päivinä kuitenkin n. 30 kg ruokaa menee hukkaan.

Ei näin!


Pahimpina päivinä biojätteenä menee noin 30 kiloa ruokaa hukkaan.


Miten biojätettä voisi vähentää?
- Oppilaiden tulisi miettiä ruoan nähdessään, ottavatko sitä ja kuinka paljon. Ensin pitäisi maistaa ja sitten hakea lisää tarpeen vaatiessa. Keittiöhenkilökunta ei voi vaikuttaa ruokalistaan, sillä listat tulevat valmiina kouluille. Ruoka pyritään valmistamaan mahdollisimman miellyttäväksi jokaiselle.

Mitä mieltä olette siitä, että kouluruoka tyrmätään usein tylysti?
- Se on oppilaiden ajattelemattomuutta. Keittiössä meillä on kunnon kokit ruokaa valmistamassa, ja sen pitäisi olla oikeasti maistuvaa. Me toivoisimme, että oppilaat voisivat kunnioittaa ruoan maistamista, ja että he ottaisivat ruokaa vain sen verran kuin syövät…

Mitkä ovat terveisenne oppilaille?
- Haluan sanoa, että oppilaat ovat kuluneen lukuvuoden aikana käyttäytyneet harvinaisen hienosti. Kiitokset siitä! Lisäksi oppilaat ovat myös syöneet enemmän, mikä on hyvä merkki. Kuitenkin mielessä pitäisi pitää pari tuttua asiaa: Otetaan se, mitä syödään, ja että lisää saa aina hakea.

Jokaisen oppilaan tulisi ymmärtää, ettei aina voi olla ”hyvää ruokaa”. Jos joka päivä olisi esimerkiksi lihapullia, ruokavaliosta tulisi liian yksinkertainen. Rajoitukset takaavat sen, että kaikille oppilaille riittää ruokaa. Kaikki eivät kuitenkaan rajoituksia noudata, minkä huomaa siitä, ettei toisessa ruokailuvuorossa syöville välttämättä riitä niitä lihapullia. Muutamilta oppilailta löytyy myös kokemusta tunneilta myöhästymisestä sen takia, että he ovat odottaneet ruuan valmistumista.

Ekologisuutta on ryhdytty lisäämään koulussamme uskonnon opettaja Jonna Ahon ja maantiedon- ja biologian opettajamme Terhi Hakkisen ansiosta. He ovat saaneet muulta kouluhenkilökunnalta "ekoenkeli"-lempinimen. Päätimme haastatella koulumme ekoenkeleitä ekologisuudesta. Jonna vastaukset on merkitty sinisellä värillä, Terhin punaisella.

Mitä ajattelette ekologisuudesta ja mitä pidätte teille annetusta ekoenkeli-lempinimestä?
- On erittäin hienoa, että asiaan on alettu kiinnittää huomiota kouluissa. On ihanaa huomata, että oppilaat ovat heränneet asian pariin kuten myös heidän huoltajansa. Meille annettu lempinimi on aivan ihana!
- Asioihin on alettava kiinnittää huomiota maailmanlaajuisesti. Ekologisuus tulee olemaan tapetilla tulevaisuudessa varmasti enemmän. Luonnonvarojen riittävyyttä on ruvettava miettimään, sillä tällä kulutusmäärällä ei pitkälle pötkitä. Yksi maapallo ei enää pian riitä meille.

Miksi olet ryhtynyt lisäämään ekologisuutta koulussamme? Mitä haluaisit parantaa koulussamme?
- Ekologisuus on hyvin lähellä sydäntäni oleva asia, ja sitä on hienoa alkaa ajaa eteenpäin työpaikallakin. Oli myös mukavaa saada opetustyön lisäksi jonkinlainen haastava tehtävä, joka liittyy itselle tärkeään asiaan. On hienoa saada ekologisuuteen liittyvää koulutusta ja päästä toteuttamaan asioita käytännössä. Lisäksi Terhin kanssa on mukava lähteä hoitamaan tällaisia asioita, koska hänellä on paljon lisätietoa. Yhteistyömmekin toimii erinomaisesti. Toivoisin, että kierrätystä tehostettaisiin ja valvottaisiin enemmän.

Mitä ekologisuus merkitsee juuri sinulle? Tahdotko sanoa jotakin yleisesti kaikille oppilaille?
- Ekologisuus on minulle tärkeä asia myös koulutukseni puolesta. Olen jo luonnostani kiinnostunut ekologisuudesta. Pienellä vaivalla pystyy tekemään isoja asioita. Tämä luonnonvarojen kulutus alkaa jo huolestuttaa, sillä haluaisin luonnon monimuotoisuuden säilyvän myöskin tuleville sukupolville. Pienilläkin asioilla voi vaikuttaa. Vie juomatölkit roskiin ja katso, että paperiroskan menevät paperinkeräyslaatikkoon. Jokainen kyllä pystyy näihin asioihin, sillä ne eivät ole ylirasittavia juttuja. Asennemuutosta peliin! Älä suhtaudu ekologisuuteen hällä väliä -asenteella. Nämä asiat ovat oikeasti tärkeitä. Kaikista vaikeuksista huolimatta kierrätys alkaa edistyä. Ekologinen voi olla, vaikkei tekisikään suuria asioita.

Lopuksi kiitämme Terhiä ja Jonnaa siitä, ettei haastattelussa ollut tylsää. Keskustelu sujui iloisissa merkeissä, eikä naurua puuttunut.

Toimittajina Milja ja Neela

Ei kommentteja: