equations

tiistai 5. marraskuuta 2013

Hämeenkylästä yhtenäiskoulu

Kävimme haastattelemassa koulumme rehtoria Pasi Majasaarta Tuomelan koulun lakkauttamisesta ja Hämeenkylän koulun muuttamisesta yhtenäiskouluksi. Saimme selville syitä tähän järjestelyyn ja minkälaisia seurauksia siitä aiheutuu Hämeenkylän koululle.

Vantaa velkaantuu noin sadalla miljoonalla eurolla vuodessa ja on erittäin lähellä taloudellisen itsenäisyyden menetystä valtion holhoukselle, joka tarkoittaa käytännössä sitä että Vantaan taloudesta huolehtisi jatkossa ainoastaan valtio, kunnes Vantaan taloustilanne olisi saatu takaisin kuntoon. Tätä Vantaa ei halua.

Velkaantumisen pysäyttämiseksi on jokaiselta toimialalta säästettävä tasapuolisesti kuluista. Opetustoimista pitää säästää noin viidellä miljoonalla, joka voidaan säästää tiloista tai henkilökunnasta.

Jos henkilökunnasta säästetään, se tarkoittaisi käytännössä sitä, että oppilasryhmät suurenisivat kolmenkymmenen paikkeille, koska joka kymmenes opettaja pitäisi erottaa.

Tiloista säästäminen on järkevämpää. Siitä johtuen muutama pienempi koulu Vantaalta lakkautetaan, mukaan lukien Tuomelan koulu. Tuomelan koulua ei ehkä haluttaisi lakkauttaa, mutta tämä on melkeinpä ainoa realistinen vaihtoehto Vantaalle.

Seurauksia:
• Hämeenkylän koulusta tulee yhtenäiskoulu, joka tarkoittaa käytännössä sitä, Hämeenkylän koulussa käydään tulevaisuudessa vuosiluokat 1-9, joista vuosiluokkien 1-3 opiskelu tapahtuu pääosin nykyisessä Variston koulurakennuksessa.
• Koulun alueelle saapuu aamulla paljon enemmän ja nuorempia koululaisia, mikä lisää onnettomuuksien riskiä huomattavasti ellei pihan liikennejärjestelyjä muuteta.
• 4.-luokkalaiset eivät todennäköisesti viihdy hyvin pihalla, jossa on vain hiekkakenttä ja pieni jalkapallo-alue, joka on jo luultavasti vanhempien oppilaiden varaama. Piha on siis uudistettava sellaiseksi, että siellä on tekemistä välituntien aikana. Tämä tarkoittaa esimerkiksi jalkapallo-kenttää, kiipeilytelineitä, keinuja ym.
• Koulumme lukujärjestykset tekevän Timo Järvenpään laskelmien mukaan kouluumme pitäisi sopia kaikki uudet oppilaat, mikäli oppilasmäärä on esitetyn suuruinen. Mutta vapaata tilaa ei tule jäämään jäljelle.
• Kouluumme saapuu uusia luokanopettajia.

Toimittajina Aleksi ja Elias

Ei kommentteja: