equations

lauantai 15. joulukuuta 2012

LUMA: Tieteen lumoissa -tunnit

LUMA-viikolla marraskuussa koulussamme järjestettiin kuudesluokkalaisille Tieteen lumoissa -tunteja. Näitä fysiikan, kemian ja matematiikan sekoitustunteja vetivät Janina, Timo ja Jukka. Tuntien tarkoituksena oli perehdyttää fysiikkaan, kemiaan ja matematiikkaan hauskalla tavalla.

Lähdimme seuraamaan erästä näistä tunneista, jossa vieraana oli oppilaita Rajatorpan koulusta.

Istuimme takariviin seuraamaan tuntia. Ensimmäiseksi käsiteltiin matematiikkaa, siihen osa-alueeseen kuului mm. täytekakkuongelma ja äärettömyys. Oppilaat viittasivat alusta asti paljon ja osallistuivat tunnin kulkuun. Sitten kuutosluokkalaisille jaettiin puutyön opettajan tekemiä puupalasia, joista piti saada tehtyä jokin kirjain. Mekin saimme kokeilla, kuutosluokkalaisista monet onnistuivat, me emme, emme saaneet millään T-kirjainta aikaiseksi. Lopulta palat laitettiin syrjään ja vuorossa oli tyhjiön esittely.

Timo kertoi avaruudesta ja havainnollisti vaahtokarkin avulla, miten ihmisille kävisi siellä. Sitten ”nallekarkin kylpyhetki”, Janina kertoi, ettei nallekarkki pidä vedestä ja sille pitää sulattaa erityistä ”kylpysuolaa”. Sulatettuaan yhdisteen Janina laittoi nallekarkin veteen, jossa se syttyi palamaan punaisen valon saattelemana. Seuraavaksi Janina valmisti ”bengalin tulet”, tämän tarkoituksena oli näyttää miten kutsut apua erämaassa merkkivalolla tai äänellä. Valot olivat upeat ja ääntäkin ”tulista” lähti. Lopulta oppilaat ja opettajat päättivät, ettei erämaahan kannata raahata ”bengalin tuliin” tarvittavia aineita.

Viimeinen ohjelmanumero oli nestemäinen typpi. Nestemäinen typpi on -195,8astetta kylmää, siihen on helppo jäädyttää itsensä, siksi oppilaita pyydettiin pysymään kauempana, kun Timo ja Janina dippasivat typpeen erilaisia elintarvikkeita. Oppilaat riemastuivat, kun Timo laittoi nakin jäätymään nesteeseen.

Tunti oli onnistunut ja kun kyselimme muutamalta oppilailta mielipiteitä, he olisivat tulleet mielellään uudestaan vaikka joka viikko. Paras oli yksimielisesti nallekarkin kylpyreissu, meistä taas nestemäisen typen esittely.

Keskellä tuntia Timo mainosti myös meidän valinnaisia aineitamme:
- 7. luokille Ihmefysiikkaa ja pulmamatematiikkaa
- 8. luokille Kemisti tutkii ja kokeilee
- 9. luokille tähtitiedettä

Toivottavasti tulevinakin vuosina kuudesluokkalaiset voivat tulla koulullemme seuraamaan tämän tapaisia tunteja. Nostamme hattua Timolle, Jukalle ja Janinalle, jotka järjestivät nämä tunnit vapaaehtoisesti.

tekijät: Emppalumppa ja Juttiputti

Vuosi sitten LUMA-viikolla järjestettiin samantapaisia tunteja kuudesluokkalaisille. Näistä tunneista videomateriaalia täällä