equations

sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Vierailu paloasemalla



Valinnaiskurssi "Ensiapu ja pelastustoiminta" vieraili Vantaankosken paloasemalle, Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella.

Valinnaiskurssi itsessään pitää sisällään käytännön harjottelua, mm. haavojen sidontaa, lastottamista, elvytystä ja muita ensiaputaitoja. Kurssi antaa hyvät valmiudet toimia onnettomuustilanteissa. 
 
Haastattelin kurssin vetäjää Marianne Peltosta kurssin retkestä pelastuslaitoksella. 

Mitä vierailu Vantaankosken paloasemalla piti sisällään?
- Ensin turvallisuuskouluttaja Jalmari Kotiranta esitteli meille hieman Kuopion pelastuslaitosta opiskelupaikkana. Siellä voi opiskella mm. palomiehen ammattiin. Tämän jälkeen tutustuimme ambulanssiin ja paloautoon. Ambulanssiin tutustuminen jäi kuitenkin kesken, koska sille tuli hälytys ja se joutui lähtemään keikalle.

Millainen paloauto on sisältä, entä ambulanssi?
- Paloautossa on paljon työkaluja, letkuja, sammutusjauheita ja muuta pelastusvälineistöä. Palomiehen eniten käyttämä paloauton varuste on katuharja, jolla siivotaan esim. onnettomuuksien jälkeen lasinsirut pois ajoradalta, tai imeytetään öljy turpeeseen ja harjataan pois tieltä. Paloauto painaa noin 18 000 kg ja maksaa 500 000 euroa. Ambulanssia emme ehtineet käytä läpi sille tulleen keikan takia.

Pitivätkö oppilaat vierailusta?
- Kurssin pojat olivat erittäin kiinnostuneita pelastuskalustosta. Uskoakseni vierailu oli mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä. Ehkäpä joku pojista sai kipinän ja harkitsee tulevaisuudessa palomies-sairaankuljettajan ammattia.

Kysyin myös kurssilla olleelta oppilaalta, mitä hän piti vierailusta:
- Tylsää, katsoimme videota ja asiat olivat minulle tuttuja, mutta saimme paloautokarkkeja.

Pojat olivat hämmästyneitä siitä, että palomiehet asuvat asemalla aina yhden 24 h työvuoron. Eli laittavat keittiössä yhdessä ruokaa, saunovat, urheilevat ja nukkuvat aseman yläkerrassa yöllä jos ei ole hälytyksiä. Hämmästystä aiheutti myös se, että paloauto maksaa saman verran kuin Ferrari. Selväksi tuli myös se, että koska työkalut ovat painavia, palomiehillä täytyy olla hyvä kunto ja punttisalilla täytyy treenata lihaksia, jotta jaksaa pidellä käsissään esim. painavia hydrauliikkaleikkureita.
 
Turvallisuuskouluttaja Jalmari Kotiranta/Keski-Uudenmaan pelastuslaitos, Vantaankosken paloasema
toimittajana Emilia, kuvat otti Marianne

Ei kommentteja: