equations

keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Pelaaminen - uhka, mahdollisuus vai jopa ammatti?

Päätimme tehdä jutun pelaamisesta. Haastattelimme koulukuraattoria, oppilasta joka pelaa paljon ja koulumme opoja.

Pelaavatko nuoret yöllä?

Ensin haastattelimme neljätoistavuotiasta poikaa peleistä. Poika, jota haastattelimme, kertoi hänen pelikokemuksistaan ja yöllä pelaamisesta. Hän harrastaa yöllä pelaamista vain vapaa-ajalla lomilla, koska ei halua myöhästyä koulusta. Ja koulupäivisin, jos hän ei saa unta yöllä, niin hän pelaa kännykällä vähän aikaa.
Yöllä pelaamista on huomattu varsinkin nuorten keskuudessa. Useimmat nuoret pelaavat kännykällä yömyöhään, koska kännylläkin on nykyään paljon pelejä ja he eivät saa unta.

Pelien pelaamisesta voi saada rahaa, jos on sponsoreita. Pelaamisesta tehdään paljon videoita. Mutta vaikka siitä saa rahaa, se ei ole hyvästä, sillä siinä menee silmät ja terveys, jos jää koukkuun peliin eikä mene enää ulos, joten terveys voi vahingoittua. On monia nuoria, jotka ovat alipainoisia, koska he viettävät paljon aikaa pelatessa eivätkä muista syödä. Sitten he ovat hyvin väsyneitä ja huutavat äidilleen, koska eivät saa pelata.

Kuraattori kertoo ongelmapelaajista

Sitten haastattelimme koulukuraattoria pelaamisen vaikutuksista. Kuraattori kertoi, että hänelle tulee paljon soittoja lasten ja nuorten pelaamisesta ja siitä aiheutuneesta univajeesta ja väsymyksestä. Vanhemmat eivät aina tiedä, että heidän lapsensa väsymys saattaa johtua lapsen/nuoren yöllä pelaamisesta eli toisin sanoen valvomisesta.

Kuraattori tapaa vanhempaa ja oppilasta yleensä ensin koulussa, ja jos se ei auta ja pelaaminen vaikeuttaa koulutyötä, niin ongelmapelaaja voidaan lähettää Vantaan Nuorisoasemalle saamaan apua peliongelmaansa tapaamalla muita samasta ongelmasta kärsiviä nuoria erilaisissa ryhmissä.
Ryhmissä keskustellaan ohjatusti muiden ongelmapelaajien kanssa. Näistä ryhmistä on ollut suuri apu monelle nuorelle, joka on siten päässyt irti peliongelmastaan. Nuorisoasema sijaitsee Myyrmäessä.

Pelaamisesta ammatti?

Lopuksi kyselimme koulumme opoilta, Elina Korkea-aholta ja Reetta Karvoselta, pelikoulutuksesta. Pelialaa eli pelikehittäjäksi voi lukea toisella asteella, ammattikorkeakoulussa, yliopistossa tai kansanopistossakin. Ammattiopistotasolla alaa voi opiskella Kouvolassa, Oulussa, Outokummussa ja Satakunnassa. Alalla katsotaan paljon kädenjälkeä ja idearikkautta. Papereita tärkeämpää onkin näyttää mitä osaa. Muodollista pätevyyttä ei siis välttämättä tarvita.

Jutun tekivät Peter, Muhis ja Jesse.
Juttua työstettiin osana Ylen Uutisluokkaprojektia.

Ei kommentteja: