equations

keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Nuoret etsivät itseään!

Haastattelimme koulumme kuraattoria Hannele Castrén-Anderssonia nykynuorten ja heidän vanhempiensa väleistä. Hannele kertoi, ettei ole olemassa niin sanottua oikeaa tai väärää kasvatustapaa, vaan jokaisessa perheessä on omat kasvatusmenetelmänsä. Usein vanhemmille tulee eteen haasteita, kun lapsi alkaa etsiä omia rajojaan.

Hannelen mielestä nuoret käyttäytyvät yleensä kohtuullisen hyvin. Jos vanhempi jostain syystä epäilee lapsensa/nuorensa tekemisiä, mutta nuori ei tahdo puhua asioistaan vanhemmilleen, Hannele suosittelee, että vanhempi yrittäisi siinä tilanteessa asettua nuoren asemaan, ja koettaisi sitä kautta ymmärtää nuorta. Iso osa nuorista, jotka tulevat kuraattorin kanssa keskustelemaan, puhuvat usein juuri nuoren ja vanhemman välisistä näkemyseroista eri asioissa.

Kysyimme kuraattorilta, kuinka paljon hän kohtaa työssään nuoria, jotka puhuvat kodin sisäisistä ongelmista. Hannele kertoo, että hän kohtaa usein nuoria, jotka kertovat kodin ilmapiirissä olevista ongelmista. Suositeltavaa olisi silloin vanhempien ja nuoren yhdessä miettiä, mikä kotona ahdistaa, miten ahdistusta voisi helpottaa.

Ongelmien ratkaisemista olisi myös hyvä yhdessä pohtia. Kodin sisäiset ongelmat johtuvat koulukuraattorimme mukaan usein luottamuksen puutteesta vanhempien ja nuoren välillä. Tällöin vanhempien ja lapsen/nuoren välinen kommunikaatio ei toimi, ja siitä seuraa konflikteja. Molemminpuolisen luottamuksen takaisin saaminen voi viedä pitkään.

Milja eläytyy surullisen nuoren rooliin.
Hannele neuvoisi vanhempia muistamaan, että nuori miettii asioita usein omasta näkökulmastaan, ja se saattaa olla ihan erilainen, kuin mitä vanhemmat ajattelevat samoista asioista. Vanhemmat, kuunnelkaa lastanne, se auttaa teitä molempia ymmärtämään paremmin toisianne. Samoin nuori, kuuntele vanhempaasi, se auttaa teitä yhdessä ratkaisemaan monia kodin sisäisiä ongelmia. Molemmilla osapuolilla, niin nuorella kuin vanhemmilla, on vastuu siitä, millaiseksi kodin ilmapiiri muodostuu, että kotona olisi hyvä olla.

Kirjoittaneet ja kuvanneet Neela ja Milja

Ei kommentteja: