equations

maanantai 19. marraskuuta 2012

Ysiluokkalaisten TET-harjoittelu


9.-luokkalaisten tet-jakso eli työelämään tutustumisjakso pidettiin koulussamme 22.10. - 2.11.12.

TET-jakson aikana oppilaat tutustuvat ohjatusti yritysten ja työyhteisön toimintaan. TET on monelle nuorelle ensimmäinen kokemus työelämästä. Nuori pääsee näkemään, millaista on työelämä, millaista on olla työntekijä ja millaista on toimia työyhteisössä. Työskentelystä ei oppilaille makseta palkkaa, koska TET on osa koulunkäyntiä.

Haastattelimme muutamia 9.-luokkalaisia


Missä olit tet:ssä?
Monet olivat päiväkodissa ja huonekalukaupoissa. Loput olivat ruoka- ja eläinkaupoissa, ravintoloissa ja kahviloissa, vanhustenkeskuksissa ja kirjastossa

Miksi valitsit juuri sen paikan?
En päässyt muihin haluamiin paikkoihin. / Se kuulosti kivalta. / Oli lähellä. / Tunsin työntekijöitä sieltä. / Halusin sinne.

Kummassa on mukavampaa, koulussa vai tet:ssä?
Muutamat haastateltavistamme valitsisi mieluummin koulun, mutta suurin osa tykkäsi tet:stä enemmän

Mikä oli mieleenpainuvinta tet:ssä?
Kaikki! / Siellä oli chilliä. / Halloween. / Työntekijöiden hyvä yhteishenki. / Joku rikkoi sängyn. /  Lapset. / Pidin vanhusten kanssa olosta.

Minkälaista palautetta saitte työnantajaltanne tet-jakson päättyessä?
Hyvää. / Erinomaista. / En mitään. / Opin nopeasti ja olin huolellinen. / Olin sosiaalinen. / Olin ahkera ja suuri apu. / Pelkkää positiivista.

Kysyimme myös opinto-ohjaajilta Reetalta ja Elinalta muutaman kysymyksen


Kuinka paljon autoitte oppilaita löytämään mieleisensä tet-paikan?

Keväällä kävimme kaikkien 8. luokkalaisten kanssa läpi TET-paikan hakua opotunneilla. Silloin tutustuimme mm. Tet-toriin, jonne on koottu pääkaupunkiseudulla olevia Tet-paikkoja. Tämän ohjeistuksen jälkeen oppilaat lähtivät itsenäisesti etsimään paikkoja. Syksyllä, kun Tet-sopimusten palautuksen päivämäärä läheni, lisääntyi myös paikan haussa apua tarvitsevien määrä. Osa kävi opohuoneessa katsomassa kansioista aikaisempien vuosien Tet-paikkoja ja otti sieltä hyvältä vaikuttavien tet-paikkojen yhteystietoja ylös. Moni saikin sieltä itselleen paikan. Kaikki siis löysivät itselleen paikan, osa vähemmällä avulla ja osa taas tarvitsi paikan etsinnässä enemmän tukea.

Ovatko oppilaat päässeet sinne minne haluavat?

Ne, ketkä ryhtyivät hakemaan itselleen paikkaa ajoissa, saivat suuremmalla todennäköisyydellä itselleen mieluisan paikan. Ne, ketkä jättivät paikan etsinnän viime tippaan, joutuivat mahdollisesti sellaiseen paikkaan, jonne eivät välttämättä olisi halunneet. Suosituimmat paikat menevät siis nopeasti!

Ovatko oppilaat valittaneet tet:stä?

Tietysti on tullut myös valitusta. Osan mielestä Tet-paikka ei ollut hyvä, koska siellä ei ollut riittävästi tekemistä. Joidenkin mielestä työ tuntui liian raskaalta, jalat ja selkä saattoivat kipeytyä. Tuossa vain huomaa sen, että on eri asia istua kuusi tuntia päivässä koulussa, kuin tehdä kuusi tuntia töitä ollen käytännössä koko ajan jaloillaan. Tällä tarkoitan esimerkiksi sitä, että olet Tetissä ruokakaupassa tai ravintolassa. Noissa paikoissa työ on fyysistä, mikä monesti yllättää tettiläisen.

Pääsääntöisesti oppilaiden kokemukset ovat kyllä olleet positiivisia. Monet ovatkin kommentoineet, että olisivat mieluusti jääneet vielä pidemmäksikin aikaa Tettiin.

Toimittajina Viivi, Jasmin ja Emma