equations

perjantai 2. marraskuuta 2012

Pakkouinti?

Yläasteen liikunnankursseille kuuluu uinnin suorittaminen, pakollista on käydä vähintään kerran uimassa. Jos olet jokaisella kerralla poissa, joudut läksyparkkiin. Onko tämä todella niin tärkeää?

Lähdimme selvittämään tätä pulmaa liikunnanopettaja Irinja Lounassalolta.

Opettaja kertoi, että uiminen on tarpeellista, koska se on liikuntataito, joka voi pelastaa hengen. Suomessa on paljon järviä, siksipä uimataito onkin tärkeä taito. Irinja kertoi, että Hämeenkylän koulun jokaiselle uintitunnille pitäisi toki osallistua, mutta välillä voi olla flunssainen tai jokin muu syy, miksi ei pääse kuin kerran veteen. Jos käy niin huonosti, että ei pääse kertaakaan oppituntien aikana uimaan, pitää tulla läksyparkkiin koulun ulkopuolisella ajalla. Uimassa käynti vähintään kerran on siksi tärkeää, että opettajan pitää nähdä, millainen on oppilaan uimataso, jotta hän voi tarvittaessa suositella oppilaalle uinnin tukiopetusta. Tukiopetuksessa oppilas saa henkilökohtaisempaa opetusta matalassa vedessä ja vinkkejä, miten uimataitoa voi kehittää.

Irinja kertoo, että uiminen ja uimataidon kehittäminen on myös kirjattu valtakunnalliseen opetussuunnitelmaan. Opetussuunnitelman mukaan yläkoulun liikuntatuntien yksi keskeinen sisältö on uimataito ja vesipelastustaidot. Opetussuunnitelma velvoittaa kaikkia Suomen kouluja sisällyttämään uinnin liikunnanopetukseensa, minkä vuoksi uintia ei voi jättää pois peruskoulun liikunnasta.

Uiminen on myös hyvä kuntoutustapa. Esimerkiksi eräällä Irinjan oppilaalla on vamma ja sen takia uiminen on ainut liikunta, mitä hän pystyy harrastamaan koululiikunnassa.

Jotkut oppilaista ovat sitä mieltä, että uimahallissa uiminen on epähygieenistä. Kysyimme, voisiko uimahallissa uimisen muuttaa järviuinniksi, joka olisi monille oppilailla mieluisampi vaihtoehto. Irinja vastasi, että se voisi ollakin vaihtoehto, jos koulumme lähellä olisi järvi, jossa uinti olisi mahdollista. Irinja myös totesi, että järvivesissä on itseasiassa paljon enemmän pieneliöitä kuin uimahalleissa. Siinä mielessä perustelu järvessä uimisessa hygieniasyiden vuoksi on huono, vaikka se voisikin olla virkistävää vaihtelua kauniissa Suomi-maisemissa. Irinja vielä muistuttaa, että vaikka järvissä on pieneliöitä yms., ovat Suomen järvet uimakelpoisia eli ei niitä pidä pelätä sen enempää kuin uimahallissa uimistakaan.

Suomessa yleisessä käytössä olevien uimahallien ja kylpylöiden sisä- ja ulkoaltaiden vesiä sekä vastaavien laitosten altaiden vesiä valvotaan allasvesiasetuksen mukaisesti. Lisäksi Valvira eli sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto on määrittänyt, että allasvedessä ei saa olla pieneliöitä, loisia eikä mitään muitakaan aineita sellaisia määriä tai pitoisuuksia, että ne voivat aiheuttaa vaaraa ihmisten terveydelle. Irinja kommentoi, että uimahallissa uiminen ei ole tämän vuoksi ollenkaan epähygieenistä. Jokaisen täytyy vain muistaa huolehtia ennen altaaseen menoa suihkussa käynnistä.

Uiminen on yksi Suomen suosituimmista liikuntamuodoista, ja vesiliikunta on monipuolista ja mukavaa. Altaassa voi uimisen lisäksi pelata vesipelejä, olla vesijuoksua tai vaikka tehdä lihaskuntoliikkeitä. Näitä kaikkia asioita tehdään myös Hämiksen liikuntatunneilla ja pääsääntöisesti oppilaat näyttävätkin viihtyvän vedessä. On oppilaita, jotka haluavat tunnin jälkeen vielä hyppiä altaaseen ja käyttää uimahallin kiipeilyseinää tai nauttai terapia-altaan tai kylmävesialtaan vedestä. Irinjan mukaan Hämiksen liikunnanopettajat pyrkivät pitämään monipuoliset tunnit, joilla oppilaat viihtyvät ja oppivat uutta.

Joten uimapuvut kainaloon ja nokka kohti uimahalleja! :)

Tekijänä nimimerkit Juttiputti ja Emppalumppa
Lisäyksiä artikkeliin on tehnyt kirjoittajien luvalla liikunnanopettaja Irinja