equations

perjantai 19. lokakuuta 2012

Esittelyssä kotitalouden juhlakurssi

 

Koulussamme on ysiluokkalaisille suunnattu kurssi, jonka nimi on juhlakurssi. Siellä valmistetaan juhliin liittyviä ruokia ja opetellaan kaikenmaailman juhlakattauksia. Kurssia pitää köksän ope Johannna Mustonen.


Kävin katsomassa juhlakurssilaisten kotitaloustuntia. Siellä tehtiin parhaillaan wieninleikkeitä ja jotain puristettuja perunahöskiä. Haastattelin kurssin pitäjää Johannaa, jolta sain tietoa kurssista.

Juhlakurssilla tutustutaan perhejuhlien esim. ristiäiset, ja kalenterivuoden juhlien, esim. pääsiäinen, järjestämiseen. Pääasiassa siellä valmistetaan erilaisiin juhliin sopivia leivonnaisia ja ruokia sekä juomia.

- Olemme mm. opetelleet tekemään marsipaaniruusuja kakkujen koristeeksi, cocteilpaloja cocteilkutsuja varten, juustokeittoa mihin tahansa juhlaan sopivaksi alkukeitoksi, broileria uunikasviksilla, ja paljon paljon muuta, Johanna kertoo. - Tärkeää on myös opetella valmistamaan tarjottavaa erityisruokavaliota noudattaville.

Tästä esimerkkinä he ovat tehneet mm. gluteenitonta Sacher-kakkua.


 




Molemmat tänä lukuvuonna järjestettävät juhlakurssit ovat täynnä ja tiedän, että moni juhlakurssille halunnut oppilas ei sinne valitettavasti päässyt.

Kurssin aikana on tarkoitus järjestää yksi juhla kotitalousluokassa, jonne kutsutaan koulun henkilökuntaa. Tarkoitus olisi kutsua mm. koulun johtoa, koulusihteeri, juhlan aikana opetuksesta vapaana olevia opettajia.

Tuota juhlaa varten oppilaat harjoittelevat kutsukorttien tekemistä ja juhlakoristelua ruuanvalmistuksen lisäksi. Oppilaat opettelevat myös laittamaan ruuat tarjolle noutopöytään sekä tarjoilemaan etiketin mukaan.


Juhlakurssi eroaa muista kotitalouden kursseista siinä suhteessa, että jokainen neljän hengen ryhmä ei valmista aina samaa ateriakokonaisuutta. Juhlakurssilla muutama oppilas saattaa tehdä kakkuja, toiset kakun koristeita, muutama oppilas tekee alkukeittoa ja osa taas valmistaa pääruokaa. Tarkoitus on, että kaikki kurssilla olevat oppilaat saavat aina maistaa kaikkia tuntien aikana valmistettuja ruokia.



















Jutun teki Joonas
Kuvat otti Johanna