equations

keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Rehtorin työ?

Juttu sai alkunsa eräältä kotitalouden tunnilta. Pasin [=koulumme rehtori Pasi Majasaari] tullessa luokkaan hän alkoi rupatella oppilaiden kanssa harrastuksistaan. Myöhemmin samana päivänä oppilaat miettivät, mitä rehtorin työtehtäviin kuuluu. Kun äidinkielen opettaja ei tähän pystynyt kunnolla vastaamaan, oli meidän viestinnän vavan oppilaiden lähdettävä selvittämään, mitä Pasin ammatti sisältää.


Pasi kertoi, että rehtorin töihin kuuluu mm. raha-asioista päättäminen; esimerkiksi mihin rahat käytetään. Hän päättää, mitä tehtäviä kenellekin annetaan. Useimmat töistä kuitenkin hoidetaan tietokoneella, päivässä Wilmaan ja sähköpostiin tulee yleensä ainakin 50 viestiä, joihin on vastattava. Rehtorin valtuudet on rajattu tiettyjen lakejen ja asetusten ympärille. Olemassa on valtavasti määräyksiä, joita rehtorin on noudatettava.

Rehtorin ja opettajan työssä on kummassakin hyviä puolia. Pasin mielestä on sääli, ettei rehtori pääse olemaan paljoa oppilaiden kanssa. Hän on pahoillaan siitä, että on usein vain niiden oppilaiden kanssa, jotka päättävät hölmöilyillään päästä rehtorin puheille. "Hommiin kuuluu turhankin usein olla viimeinen ääni säännönrikkojille", Pasi toteaa.

Pasi oli ennen Myyrmäen yläasteella historian ja yhteiskuntaopin opettajana, mutta nykyään tuota koulua ei enää ole. Sieltä hän tuli suoraan tänne reksiksi kahdeksan vuotta sitten. Uurastuksen jälkeen Pasi sanoi olevansa tyytyväinen siihen, minkälaiseksi kouluksi Hämis on tullut vuosien varrella. Koulu on saanut palkintoja mm. turvallisuudesta, kodin ja koulun yhteistyöstä sekä monista urheilusuorituksista.

Rehtorin työ ei siis pelkästään ole kahvin juomista ja kuulutusten jakelemista.

Toimittajina Jutta ja Emmi