equations

torstai 26. syyskuuta 2013

TVT mielekkäästi opetuksessa: Vastausjärjestelmä

Tieto- ja viestintätekniikan hyödyntäminen mielekkäästi opetuksessa vaatii opettajilta uusia ideoita. Laitteita ei ole järkeä käyttää vain laitteiden vuoksi, vaan uutta teknologiaa kannattaa hyödyntää opetuksen tukena mielekkäästi. TVT:n lisääminen opetukseen kannattaa aloittaa miettimällä, mitä osaa opetuksestani haluaisin toteuttaa uuden teknologian avulla eikä pohtia mihin käyttäisin älytaulua, kun se on luokassani. Eihän joka tunnilla katsottu DVD-ohjelmiakaan, kun DVD-soittimet tulivat osaksi opetustilojen varustelua.
 
Fysiikan kertaustunnilla oppilaat vastasivat lämpölaajenemiskysymykseen klikkaamalla oikeaa vaihtoehtoa kädessään olevasta vastauskapulasta. Piirakkakuviossa näkyvät oppilaiden vastausvalinnat.


Hämeenkylän kouluun saimme Smart Response -vastausjärjestelmän TVT-hankerahoituksella keväällä 2013 juuri ennen kesälomaa. Nyt syksyn aluksi olemme päässeet testaamaan vastauskapuloiden mahdollisuuksia. Opettajille pidetyssä TVT-koulutuksessa viime viikolla vastauskapulat herättivät kiinnostusta ja niiden hyödyntämistä opetukseen alkoi suunnitella moni opettaja.




Tällä viikolla olen itse toteuttanut kahden 8.-luokan kanssa fysiikan kokeeseen kertaamista vastauskapuloilla. Oppilaat pääsivät ensin vastaamaan 22 kysymykseen lämpö-fysiikkaan liittyen. Kysymyksissä oli vastausvaihtoehdot A-C, joista oppilas päätteli oikean vastauksen ja klikkasi valintansa kapulalla. Kun kaikki oppilaat olivat vastanneet kaikkiin kysymyksiin, kävimme läpi kysymysten oikeat vastaukset ja samalla pystyimme katsomaan kuinka monta prosenttia oppilaista oli ollut oikeassa. Toteutimme kertauksen anonyymisti, jolloin ei voi selvittää yksittäisen oppilaan vastauksia. Vastaava kysely olisi mahdollista toteuttaa myös kokeena niin, että oppilaiden vastaukset tallentuvat nimillä opettajan arviointikirjaan. Uudenlainen kertausmuoto sai oppilailta hyvin lämpimän vastaanoton!

Kannustan kaikkia etsimään mielekkäitä tapoja hyödyntää TVT:tä omassa opetuksessaan!

teksti: Timo Järvenpää, matematiikan ja fysiikan opettaja, AV-tukihenkilö
kuvat: Timo Järvenpää ja Eevaleena Karjalainen

Ei kommentteja: