equations

sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Tutkimme: Karkit


Makeiset ovat tavallisesti pienikokoisia, herkutteluun tarkoitettuja runsaasti sokeria ja lisäaineita sekä usein rasvaa sisältäviä valmisteita. Makeisia syödään yleensä, koska niiden sisältämät molekyylit viestivät joutuessaan makuhermoihin, että se maistuu hyvältä.

Makeisia ei ole suositeltavaa syödä jatkuvasti, koska ne sisältävät paljon sokeria ja rasvaa ja voivat siten aiheuttaa esimerkiksi liikalihavuutta ja hammasmätää.

Suomessa on muutamia isoja makeisvalmistajia sekä useita pieniä paikallisia valmistajia, jotka keskittyvät yhteen tai muutamaan tuotteeseen. Suomen ja samalla Pohjoismaiden suurin makeisvalmistaja oli ruotsalais–suomalainen Cloetta Fazer, joka kuului Fazer-konserniin. Cloetan ja Fazerin tiet erosivat vuonna 2009. Fazerin menestystuotteita ovat Fazerin Sininen, Dumle, Ässä-makeiset, Pantterit, Geisha, Omar ja Pihlaja.

Lähteenämme yllä olevassa tekstissä on pääasiassa Wikipedia (http://fi.wikipedia.org/wiki/Makeinen)

Kysyimme 8c-luokan oppilailta kysymyksiä heidän makeistensa kulutuksestaan. Vastauksia tuli  yhteensä 17 oppilaalta. Laskimme niistä keskiarvon.

1. Kuinka paljon syöt makeisia viikossa? – Keskimäärin noin 500 grammaa.
2. Kuinka monta kertaa viikossa syöt karkkia? – Noin 2 kertaa viikossa.
3. Kuinka paljon rahaa käytät karkkiin viikossa? – Noin 5 euroa.


Karkkeja voi hyvin syödä kerran tai kaksi viikossa mutta ei sen enempää.

Toimittajina jutussa olivat Olavi ja Joni