equations

keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Ekaluokkalaisten koulupäivä


Kävimme seuraamassa ekaluokkalaisten koulupäivää tammikuussa Hämeenkylän kouluun kuuluvassa Variston toimipisteessä. Kun tulimme ala-koulun pihaan, lapset ihmettelivät ja kuiskivat että ketä oikein olimme.

Jotkut epäilivät että olimme tulleet opettamaan heitä. Kun kello soi lapset juoksivat jonoon ulko-oven eteen. Menimme jonon perään ja sisälle. Ensimmäisen luokan opettaja Suvi Vänni tuli toivottamaan meidät tervetulleiksi.

Ensimmäinen tunti alkoi ja meille selvisi että se on käsitöitä. Opettaja jakoi oppilaiden työt ja he alkoivat tehdä töitään.




Ensimmäinen oppitunti oli melko samanlainen kuin me muistamme oman ykkösluokkamme olleen.

Oppilailla alkaa luultavasti tekninentyö ensi viikolla, ja kun he kuulivat siitä jotkut ihmettelivät että mitä se on. ”Ai tuodaaks me puu tänne ja piirretään siihen?”

Käsitöiden lomassa oppilaat puhuivat mm. televisiosarjoista.
Opettaja: ”Miksi se Kingi on niin hyvä?”
Oppilas: ”Koska se on niin romanttinen!”

Kun toinen tunti alkoi loputkin luokasta saapui paikalle. Oppilaat olivat aikaisemmin harjoitelleet kuukausia, ja opetelleet niihin liittyvän leikin, ja näyttivät sen meille. Sen jälkeen arvottiin viikon järjestäjä.

Oppilaita pyydettiin ottamaan matematiikan kirjat esille. Tänään he harjoittelevat kellonaikoja. Niitä harjoiteltiin mm. leikillä jossa opettaja sanoi kellonaikoja ja oppilaiden piti osata tietää oliko kello tasan vai puoli. Sekä heidän piti kääntää oman paperi kellonsa viisarit sanottuun kellonaikaan. ”Sehän liikkuu, sinä olet tuhma kello!”

Mikä luku on kaksi suurempi kuin 18?





Matikan tunnin jälkeen siirryimme välitunnille. Kaikki lapset leikkivät yhdessä, eikä heitä haitannut vaikka ulkona oli kylmä ja paljon jäätä. He leikkivät mm. hippaa, sekä liukuivat jäiseltä mäeltä alas. Mekin saimme (jouduimme) liittyä mukaan leikkeihin.


Kello soi jälleen ja puolentunnin mittainen välitunti on ohi. Kolmannella tunnilla oli ympäristötietoa. Opettaja toi luokkaan lunta, jota alettiin tutkia.
Miltä lumi maistuu? ”namia”, ”vaahtokarkilta”, ”koiranpissalta”, ”vedeltä”
Oppilaiden mielestä lumi haisee opettajan meikiltä, sekä hyvälle.
Mietimme myöskin veden eri olomuotoja.



Tunti kului nopeasti ja sitten olikin jo ruokailun aika. Ruoka syötiin omassa luokassa ja sammalla katsottiin lastenohjelmaa.

Silloin kun me olimme alakoulussa, emme katsoneet lastenohjelmia samaan aikaan ruokailun kanssa.


Ruokailusta siirryimme pihalle. Tällä välitunnilla haastattelimme joitain oppilaista, ja otimme paljon kuvia. Jotkut oppilaista kyselivät uteliaina, että emmehän laita heidän kuviaan facebookkiin.

Onko ollut kivaa 1. luokalla?
-joo
-ei
-tylsää

Mikä on ollut kivointa koulussa?
-matikka
-välitunnit
-käsityöt
-kuvataide

Mitä olette tehneet käsitöissä?
-tyynyjä
-kirjanmerkkejä
-mattoja

Onko koulussa kivempaa kuin päiväkodissa?
-on
-ehkä
-emmä tiiä

Välitunnin jälkeen alkoi äidinkielen tunti. Aiemmin päivällä yksi oppilaista oli kertonut, että he harjoittelevat yhden kirjaimen joka viikko. Nyt he harjoittelivat H-kirjainta. Tunnin alussa he kuuntelivat tarinan hattukaupasta. Tarina oli myöskin heidän aapisissaan. Leikimme myöskin leikin, jossa harjoiteltiin h-äännettä. Siinö oppilaat nousivat seisomaan, kun kuulivat h-kirjaimen sanan alussa. Sen jälkeen tehtiin myöskin eri versioita, joissa hypittiin, mentiin kyykkyyn yms. Oppilaat kirjoittivat sanoja tarinan kuvasta. Opettaja muistutti, että nimet kirjoitetaan isolla. ”Mua ei kyllä kirjoiteta isolla.” Heidän, kuten meidänkin ensimmäisellä luokalla, piti käyttää tavu-viivaa.


Tunnin loputtuessa toinen puoli luokasta sai lähteä kotiin ja toinen jäi vielä tekemään käsitöitä.


Nyt lähdimme erään oppilaan kanssa kävelemään iltapäiväkerhoon, joka on pienen kävelymatkan päässä koululta.

Kun tulimme iltapäiväkerhoon, ilttiksen vetäjät tulivat tervehtimään ja esittelimme itsemme. Aika pian lapset kutsuttiin sohville istumaan ja he alkoivat laulaa lasten lauluja. (Jänis istu maassa, hämähämähäkki) Lauluihin oli tehty myöskin omat leikit.

Sitten lähdimmekin jo kotiin ja takana oli mielenkiintoinen päivä.


toimittaja Erika, Essi ja Nastja

Ei kommentteja: