equations

tiistai 1. lokakuuta 2013

Opojen tehoryhmä

Opettajamme kertoi, että koulussamme toimii opojen perustama tehoryhmä. Päätimme ottaa selvää tarkemmin minkälainen kyseinen ryhmä sitten on. Haastattelimme opinto-ohjaaja Elina Korkea-ahoa ja opinto-ohjaaja Reetta Karvosta.

Mikä on tehoryhmä?
- Opon Teho-ryhmä perustettiin viime syksynä ensimmäistä kertaa ysiluokkalaisille ja viime keväänä kokosimme myös 8.-luokkalaisten ryhmän. Halusimme tarjota enemmän ja tehostettua ohjausta jatko-opintoihin niille, joilla koulumotivaatio on ollut heikompi.

Miten/missä se toimii?
- Ryhmä kokoontuu vain muutaman kerran lukukaudessa. Toiminta ei ole vielä vakiintunut, koska kehittelimme sen vasta viime vuonna. Tällä hetkellä se sisältää tutustumisreissuja lähialueen ammatillisiin oppilaitoksiin. Viime vuonna teimme kaksi reissua syksyllä ja keväällä 8.-luokan teho-ryhmän kanssa yhden reissun. Tällä viikolla on tiedossa 9.-luokan Teho-ryhmän tutustumisreissu Vantaan ammattiopisto Varian Ojahaantien toimipisteeseen, mikä sijaitsee Myyrmäessä. Reissuihin lähtee aina opo mukana ja menemme yhteisellä kyydityksellä.

Millaisia oppilaita pääsee tehoryhmään?
- Teho-ryhmään osallistuminen on vapaaehtoista. Tarjoamme sitä niille oppilaille, joiden keskiarvo on tällä hetkellä 7 tai alle sen.

Mikä on tehoryhmän tavoite oppilaiden kanssa ja mikä on sen tarkoitus?
- Olemme kokeneet, että alle 7 keskiarvolla riski jäädä ilman opiskelupaikkaa peruskoulun jälkeen on suurempi, mutta hyvällä jatkosuunnitelmalla ja koulunkäynnistä innostumalla opiskelupaikka yleensä löytyy. Pääkaupunkiseudulla lukioihin vaaditaan vähintään 7 keskiarvo lukuaineista, mutta käytännössä keskiarvo on usein tätä korkeampi. Joillain ammatillisilla linjoilla keskiarvot ovat myös korkeat, joten on tärkeää huomata tämä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
- Tavoitteena on, että oppilaat innostuisivat peruskoulun jälkeen tarjolla olevista vaihtoehdoista ja löytäisivät sitä kautta motivaatiota koulun käyntiin. Kokemuksemme mukaan nämä alle 7 tai 7 keskiarvolla olevat oppilaat ovat enemmän kiinnostuneet käytännön aloista, kuin teoriaopiskelusta, ja sen vuoksi hakeutuvat usein peruskoulun jälkeen ammattiopistoon. Sen vuoksi teemme tutustumisia vain ammatillisiin oppilaitoksiin.

Kuinka suuri ryhmä on yleensä?
- Viime vuonna ysejä oli 18, nyt ryhmässä on 12 oppilasta.

toimittajina Jasmin ja Saga.

Ei kommentteja: