equations

sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Vaikuttajapäivä

Haastattelimme oppilaskunnan ohjaavaa opettajaa Päiviä koulun vaikuttajapäivästä. Kysymyksiimme vastasivat lisäksi toinen oppilaskunnan ohjaava opettaja Mika ja oppilaskunnan puheenjohtaja Oona 9A. (Oona on vastannut kysymyksiin 1-3, Mika ja Päivi ovat vastanneet kysymyksiin 4-5.)

Taustatietoa Vantaan vaikuttajapäivästä, edellisten vuosien tuloksista sekä tämän vuoden koulussa tehdyistä tehtävistä saat tältä sivulta.

1. Mikä luokkien aloitteista valittiin?
- Koulumme luokilta tuli monenlaisia aloitteita, mutta moni niistä koski kouluruokaa. Täten päätimme oppilaskunnan hallituksessa koulumme aloitteen koskevan kouluruokaa. Varsinaisen aloitteemme kirjoitimme monen luokan aloitteiden pohjalta, joista poimimme tärkeimmät kohdat. Koulumme aloite oli parempaa kouluruokaa, joka sisältäisi muunmuassa vähemmän keittoja sekä monipuolisempia salaattivaihtoehtoja.

2. Onko aloitteemme viety jo eteenpäin?
- Kaikkien Vaikuttaja-päivään osallistuneiden oppilaitosten tuli lähettää aloitteensa tapahtuman järjestäjille jo ennen kyseistä tapahtumaa. Vaikuttaja-päivässä meidät oli jaettu seitsemään työryhmään, joista yhden aiheena oli kouluruoka. Joistain muistakin kouluista aloitteeksi oli siis valikoitunut kouluruoka ja siihen liittyvät parannusehdotukset. Myös kaikki paikalla olleet valtuutetut, kuten kunnanvaltuuston puheenjohtaja, lukivat ja kävivät kaikkien oppilaitosten aloitteet henkilökohtaisesti läpi. Meitä on siis kuultu ja aloite on viety eteenpäin.

3. Minkälaisia aloitteita muilla kouluilla oli?
- Kuten jo mainitsin, meidät oli jaettu aloitteiden mukaan seitsemään työryhmään. Työryhmien aiheet olivat kouluruoka, vapaa-aika, koulujen yhteistyö, välituntitoiminta, koulujen pihat, koulujen tilat sekä terveys & turvallisuus. Näistä kaikista aihealueista oli tullut erilaisia aloitteita.

4. Voitteko kertoa taustatietoa vaikuttajapäivästä, kauanko meidän koulu on siihen osallistunut?
- Ensimmäinen Vaikuttaja-päivä pidettiin Vantaalla keväällä 2008, ja tämän jälkeen tapahtuma on järjestetty joka kevät. Meidän koulumme on osallistunut Vaikuttajapäivään alusta asti joka vuosi. Ennen Vaikuttaja-päivää lapset ja nuoret kouluissa, oppilaitoksissa ja nuorisotiloilla tekevät ennakkotehtävän ja muodostavat aloitteita ja toimintaehdotuksia. Ennakkotehtävän tavoitteena on tuottaa kouluille, nuorisotiloille ja päättäjille tietoa siitä, mitkä asiat lapset kokevat omassa arkipäivässään tärkeiksi ja merkityksellisiksi.
- Vaikuttajapäivän aikana päättäjien tietoon tuodaan lapsille ja nuorille merkityksellisiä asioita kysymysten, ehdotusten ja aloitteiden kautta. Tarkoitus on lisätä lasten ja nuorten mahdollisuuksia vaikuttaa kaupungin kehittämiseen ja päätöksentekoon.

5. Millasia aloitteita on aikaisemmin lähetetty eteenpäin? Onko jotkut toteutuneet?
- Aiemmin lähetettyjä ehdotuksia ovat olleet esimerkiksi bussiaikataulut ja sisäilmaongelmat. Bussiaikatauluissa oppilaat ovat halunneet vaikuttaa bussiaikatauluihin niin, että ne sopisivat paremmin yhteen koulun aikataulujen kanssa. Homekoulukeskusteussa on haluttu kysyä päättäjiltä, mitä koulujen sisäilmaongelmille tehdään. Bussiaikataulumuutokset eivät ole toteutuneet. Sisäilmaongelmia taas on tutkittu yleisesti muutenkin, joten aloitteita asioiden korjaamiseksi on tullut oppilaiden ehdotuksen lisäksi muiltakin tahoilta.
- Monet muiden koulujen ehdotukset ovat toteutuneet. He ovat saaneet muutoksia juuri bussiaikatauluihin. Myös nuorisotiloja on saatu alueille, joilla niitä ei aiemmin ole ollut. Kaikkien koulujen ehdotukset ja päättäjien vastaukset niihin on nähtävissä Vantaan kaupungin kotisivuilla Vaikuttajapäivä -osiossa vuodesta 2008 lähtien.

Toimittajina Olavi ja Joni