equations

tiistai 4. helmikuuta 2014

Lisää monimuotoisuutta lukukirjadiplomiin

Mietimme, että olisi parempi jos lukukirjadiplomissa olisi monipuolisemmin erilaisia nuorisolle läheisimpiä kirjoja tai jos saisi itse valita kirjat. Jos näin olisi, useammat nuoret saattaisivat suorittaa lukukirjadiplomin.

Esimerkiksi yläkoululle tarkoitetussa lukudiplomilistassa on sellaisia kirjoja, jotka on suunnattu huomattavasti nuoremmille kuin yläasteikäisille. (Kirjojen perässä olevat kuvaukset kaupunginkirjaston laatimasta lukulistasta). Tälläisiä kirjoja esimerkiksi on:
- Hypén, Tuuli: Nanna. 64 sivua. Kettutyttö vai tyttökettu? Kettutyttö Nanna muuttaa cityketuksi kaupunkiin.
- Neel, Julien: Päiväkirjaelämää. 48 sivua. Mimu on totaalisen lääpällään naapuritalon poikaan, jonka elämää hän seuraa kiikareilla. Kiinnostusta on vain niin kovin vaikea saada sanotuksi.
- Lehtineva, Tiina: Piparminttupoika. 162 sivua. Lotta on voittamassa taistelunsa syöpää vastaan. Sairaalassa hän tapaa Jooan, joka vie ajatukset pois sairaudesta.

Mutta toki lukudiplomista on myös hyviä kirjoja, kuten esimerkiksi:
- Collins, Suzanne: Nälkäpeli. 389 sivua. Nälkäpeli on tosi-tv -ohjelma, jossa vain voittaja jää henkiin.
- Gratton, Tessa: Veritaika. 370 sivua. Silla saa postissa muistikirjan, jossa on hänen kuolleen isänsä käsialalla merkillisiä kaavioita ja riimuja. Silla huomaa omaavansa outoja maagisia kykyjä. Kyvyt tulevat tarpeeseen, sillä pelottavat voimat ovat irti.
- Condie, Ally: Tarkoitettu. 326 sivua. Cassia elää Yhteiskunnassa, jossa kaikkien elämä on ennaltasuunniteltu. Kun Cassia täyttää 17 vuotta, hän saa tietää kenet on valittu hänen kumppanikseen.
- Shephard, Sara: Kaivattu. 270 sivua. Spencerin, Hannan, Arian ja Emilyn ystäväpiiri ei ole ollut ennallaan sen jälkeen, kun Alison kolme vuotta aiemmin katosi. Nyt tytöt ovat alkaneet saada viestejä, joissa uhataan paljastaa salaisuudet. Onko Alison yhä elossa?


Äidinkielenopettajan printtaamat ja askartelemat paperiversiot listoista, jotka löytyvät myös kirjaston sivuilta: http://kirjasto.vantaa.fi/lukudiplomi/Diplomi2PDF.php?id=4

 toimittajina Viivi & Jasmin

Ei kommentteja: