equations

maanantai 3. helmikuuta 2014

Kouluruoka meillä ja maailmalla

Hämeenkylän koulussa tarjottiin maanantaina 27.1.2014 perunoita, stroganoffia, kiinankaali-kurkku-mandariinisalaattia sekä kaali-punakaaliraastetta. Annokseen kuului lisäksi maito ja näkkileipä.
Teimme tiivistelmän sivulla http://www.parempaakouluruokaa.fi/kouluruokailu/kouluruoka-maailmalla/ esitellyistä eri maiden kouluruuista.

Suomi ja Ruotsi ovat ainoita maita maailmassa, joissa valtio takaa kaikille maksuttoman kouluruoan joka päivä. Kouluruoka on suunnattu enemmän terveelliseen ruokavalioon.

Norjassa koululaiset tuovat eväät kotoa ja syövät ne koulun luokassa tai kanttiinissa. Pääosin koululounas koostuu täytetyistä voileivistä. Monilta kouluilta voi ostaa edullisesti maitoa, jogurttia tai hedelmiä voileivän lisäksi.

Ranskassa kouluruoka on aikuisten ruokaa, jotta makuihin opitaan jo pieninä. Vähävaraiset maksavat ateriasta vain osan.

Englannissa kouluruokailusta puhutaan paljon ja sitä kehitetään koko ajan terveellisemmäksi.

Skotlannissa oppilaille tarjoillaan maksullisia lounaita, joista voi valita esimerkiksi kalkkunapihvin ja kasviksia, pitsaa, perunoita ja lohimajoneesia, voileipää tai salaattia.

Ukrainassa suurin osa koululaisista maksaa lounaansa. Alkuruoaksi tarjotaan esimerkiksi borssikeittoa. Pääruoaksi on esimerkiksi makkaraa tai kotlettia, joiden kanssa on perunamuusia tai keitettyä tattaria. Jälkiruoaksi on usein keksejä, pannukakkua tai suklaalla kuorrutettua kermajuustoa.

Espanjassa kouluruokailu on yksityisten yritysten järjestämää ja vanhemmat maksavat yleisesti kaikki kustannukset ruuasta.

Sveitsissä ja Saksassa koululaiset menevät puolen päivän aikaa koteihin lounaalle ja palaavat takaisin kouluun.

Yhdysvalloissa on hyvin tavallista, että nuoret lähtevät koululta ostamaan pikaruokaa, sillä kouluruokaa pidetään pahana. Suurimmaksi osaksi kouluilla tarjottava ruoka on pakattua. Listalla on esimerkiksi hampurilaisia sekä ranskalaisia ja muuta roskaruokaa.

Venäjällä alle 11-vuotiaille koululaisille tarjotaan maksutonta aamiaista ja vanhemmille koululaisille aamiainen maksaa. Aluehallinnot kustantavat lounaat, joten ne vaihtelevat alueiden varallisuuden mukaan. Koululaiset voivat tuoda eväät, mennä kotiin syömään tai ostaa aterian kouluruokalasta.

Japanissa valtio tuki on kohdennettu riisiin ja koulumaitoon. Ruoka valmistetaan kouluilla ja syödään luokissa.

Kehitysmaissa miljoonat alakoululaiset käyvät koulua nälkäisenä, jolloin oppiminen ja keskittyminen on vaikeampaa. Kouluruokailu toimii näissä valtioissa yhteiskunnallisena turvaverkkona köyhille perheille ja varmistaa, että lapset käyvät koulua. Köyhimmissä maissa kouluruoka tuplaa koulun oppilasmäärän vuodessa.

Katso kuvia eri maiden kouluruoka-annoksista http://whatsforschoollunch.blogspot.fi/

Toimittajina Saga ja Johanna

Ei kommentteja: