equations

keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Mikä on rippikoulu?


Rippikoulu on osa kirkon kasteopetusta. Rippikoulu antaa sinulle mahdollisuuden tutustua siihen uskoon, johon sinut on kastettu. Rippikoulu on samalla paikka, jossa voi viettää aikaa kavereiden kanssa ja pohtia heidän kanssaan elämään ja uskoon liittyviä kysymyksiä.

Rippikoulu kestää n. 6 kuukautta. Tämän aikana henkilö oppii tuntemaan kirkon ja hän pääsee ripille. Rippileiri on puolestaan noin viikon kestävä leiri jossa mennään viettämään aikaa kavereiden kanssa hienolle paikalle. On myös päiväripareita.

Seuraavassa rippikoulukysymyksiimme vastaa Hämeenkylän seurakunnan nuorisotyönohjaaja Tiina Huhtala:

Millainen on rippileiri ja päiväripari?
- Kaikki käyvät rippikoulua, joka koostuu joko rippileiristä tai päiväriparista. Molempiin vaihtoehtoihin kuuluu alkujakso keväällä, jossa tutustutaan seurakunnan toimintaan ja omaan rippikoulu ryhmään. Kokoontumisia on kevään aikana kirkolla. Päivärippikouluun kuuluu tänä vuonna myös yksi viikonloppu, jolloin yövytään leirikeskuksessa. Muutoin päivärippikoulun opetukset tapahtuvat kirkolla ja kotiin pääsee aina yöksi nukkumaan. Leiririppikouluun kuuluu tuo alkujakso kirkolla sekä kesällä oleva 6 vuorokauden mittainen leirijakso leirikeskuksessa. Leiririppikoulussa ollaan ja eletään yhdessä toisten kanssa kokonainen viikko. Opetettavat asiat ovat molemmissa vaihtoehdoissa samat.

Mitä rippileireillä tehdään?
- Rippileirillä tekemistä ja toimintaa riittää aamu varhaisesta iltamyöhään. Rippikouluissa on isosia ja rippikoululaiset on jaettu pienryhmiin. Jokainen pienryhmä vuorollaan valmistaa aamujumiksen, jonka jälkeen opiskellaan päivän aiheita. Ruokaa rippileirillä saadaan viisi kertaa päivässä. Päivän aikana vuorottelevat opiskelu, syöminen ja hiljentyminen hartauksissa. Päivät päättyvät isosten vetämiin iltaohjelmiin, joissa lauletaan ja leikitään. illalla viimeiseksi hiljennytään vielä iltahartaudessa. Päivä rippileirillä on ohjelmoitu hyvinkin tarkasti. Jokaiseen päivään on jätetty myös pieni hetki omalle vapaalle ajalle. Vapaa-ajalla monesti pelaillaan jalkapalloa, sählyä tai lautapelejä. Rippikouluun kuuluvat myös ulkoläksyt, jotka suoritetaan omalle isoselle viimeistään rippikoululeirillä.

Millainen konfirmaatio on?
- Konfirmaatio on nuoren rippikoululaisen suuri juhla. konfirmaatio tarkoittaa vahvistamista. Konfirmaatiossa tahdomme vahvistaa uskomme. Rippikoulun käytyään ja sen hyväksytysti läpi päästyään, on aika juhlien. Konfirmaatiossa rippikoululainen pukee ylleen valkoisen vaatteen eli alban. Ennen konfirmaatiota koko rippikouluryhmästä otetaan yhteiskuva sekä yksittäiskuvia niitä haluavista. Kirkkoon saavutaan juhlakulkueessa, jossa jokainen pääsee hymyilemään sukulaisille ja ystäville. konfirmaatioissa kirkkomme on ääriään myöten täynnä.
- Konfirmaatiojuhla on jumalanpalvelus, jossa lauletaan virsiä, rukoillaan, luetaan Raamattua ja käydään ehtoollisella. Konfirmaatiossa rippikoulun käynneiltä nuorilta kysytään tahtovatko he tunnustaa sen uskon, johon heidät on kastettu ja siellä kerrotaan mitä oikeuksia nuoret saavat. Näitä oikeuksia ovat seuraavat asiat: voit olla kummi, saat kirkollisen avioliittoon vihkimisen, voit äännestää 16-vuotiaana seurakuntavaaleissa, saat asettua ehdokkaaksi 18-vuotiaana seurakuntavaaleihin, voit käydä itsenäisesti ehtoollisella ja pääset mukaan isoskoulutukseen sekä kerhonohjaajakoulutukseen. Isokoulun käytyäsi voit olla seuraavana kesänä isosena rippikoulussa tai kerhonohjaajakoulutuksen käytyäsi pääset vetämään kerhoja alakouluikäisille. Konfirmaatiossa rippikouluryhmä esittää myös nuoren seurakunnan veisukirjasta valitsemansa laulun ja mahdollisesti he laulavat myös ehtoollisen aikana.

Voiko vielä vaihtaa riparivalintaa, jonka on tehnyt ensi kesäksi?
- Rippikouluista kaikki ovat saaneet tiedon mihin ryhmään he ovat päässeet. Ryhmää voi vaihtaa ainoastaan Lehtoniemeen tai päivärippikouluun, koska kaikki muut ryhmät ovat todella täysiä. Mikäli ryhmien suhteen on herännyt kysymyksiä kannattaa olla yhteydessä rippikouluista vastaavaan pappiin eli Matti Hyryyn.


Hämeenkylän seurakunnan ripareista saat lisätietoa täältä ja täältä.


Toimittajina Miro, Jehu ja Jesse

Ei kommentteja: