equations

perjantai 25. syyskuuta 2015

Miesrunokuoro Hämyhuutajat lausuu tiensä sydämiin


Eräällä Hämeenkylän koulun äidinkielen tunnilla 2010-luvun vaihteessa käsiteltiin kirjallisuuden historiaa. Vastaan tuli oppikirjasta klassikko-runo Loch Nessin hirviöstä. Hei, tämänhän voisi esittää jossain, eräs poikaoppilas totesi. Siitä se ajatus sitten lähti. Äidinkielen lehtori Hilma-Liina Luumi keräsi yhdeksännen luokan pojista porukan, joka esitti kyseisen runon koulun itsenäisyyspäivän juhlassa. Esitys niitti suosiota ja Hämeenkylän miesrunokuoro Hämyhuutajat syntyi.

Miesrunokuoro Hämyhuutajat on toiminut nyt säännöllisesti useita vuosia. Joka lukuvuoden alussa Hämyhuutajat muodostavat uuden ryhmän yhdeksännen luokan nuorista miehistä. Luumi markkinoi miesrunokuoroa äidinkielen tunneilla, minkä tuloksena ryhmä muodostetaan. Hämyhuutajiin pääsevät kaikki halukkaat, ja erilaisuus on rikkaus. Tänä lukuvuonna ryhmän toiminnassa on 22 hämyhuutajaa.

Miesrunokuoro harjoittelee tällä hetkellä 4 kertaa viikossa koulupäivien ohessa. Hämyhuutajat eivät harjoittele vain puhtaasta runon lausumisen riemusta vaan myös esiintymisiä varten. He ovat esiintyneet useissa koulun tapahtumissa sekä eri yritysten ja yksityisten tilaisuuksissa. Tänä vuonna suunnitelmissa on myös pikkujoulukeikat yhteistyössä Hämeenkylän koulun Big bandin kanssa. Tarkoituksena on yhdistää kaksi taidemuotoa, runot ja musiikki, katsojien iloksi.

Hämyhuutajat ovat vuosien aikana herättäneet huomiota sekä alueellisesti että kansallisesti. Helsingin Sanomat kirjoitti Hämyhuutajista vuonna 2012 näin. Vuonna 2013 Hämyhuutajat osallistuivat Runonmaa-kirjoituskilpailuun Hämeenkylän koulun 8E-luokan kirjoittamalla runolla ja veivät yhteisteoksellaan yläkoulujen videosarjan voiton (video yllä). Hämyhuutajien esiintyminen ja haastatteluja näytettiin myös Ylen Puoli seitsemän –ohjelmassa tammikuussa 2014. Miesrunokuorolla riittää kysyntää ja hyvä niin. Toiminnalla halutaan nostaa esiin taiteiden merkitystä, rikkoa perinteisiä näkemyksiä runoudesta, tuoda esiin nuorten miesten lahjoja esiintyjinä sekä tarjota ainutlaatuisia elämyksiä niin runokuorolaisille kuin yleisöllekin. Erään vanhainkotikeikan jälkeen runokuorolainen totesi: ”Tuntui siltä, että kerrankin tein jotain oikein!”

Hämyhuutajien seuraava esiintyminen on Hämeenkylän koulun kodin ja koulun yhteistyöpäivässä 26.9. Voit tilata ryhmän tilaisuuksiisi ottamalla yhteyttä miesrunokuoron vetäjään Hilma-Liina Luumiin (hilma-liina.luumi (at) eduvantaa.fi). Odotamme innolla yhteydenottoasi!

Jutun kirjoitti opinto-ohjaaja Minna Herranen

Ei kommentteja: