Valinnaisaineilla pyritään tekemään koulusta vähän monimuotoisempaa ja hauskempaa antamalla oppilaille valinnan varaa omista opinnoistaan. Valinnaisaineet ovat yleensä jollain tavalla monipuolisempia ja vapaampia kuin perinteiset oppiaineet ja niiden tarkoitus on tuoda jonkinlaista helpotusta joskus hyvin raskaaseen opiskeluun.
7.-luokkalaisen täytyy valita kaksi lyhyttä valinnaisainetta, yksi syyslukukaudelle ja yksi kevätlukukaudelle. Jokainen lyhytvalinnainen kestää kaksi jaksoa, eli neljä kuukautta.
8.-luokkalainen taas valitsee kaksi lyhytvalinnaista ja yhden pitkän valinnaisen, joka taas kestää 8. ja 9. luokan ajan.
9.-luokkalainen valitsee myös kaksi lyhytvalinnaista, mutta ei pitkää, koska pitkä valinnaisaine on valittu jo 8. luokalla.
Hämeenkylän lukuvuoden 2014 - 2015 8. pitkät valinnaiset:
B2-saksa ja B2-ranska, kotitalous, tekninen käsityö, kuvataide, liikunta ja musiikki.
Kun valitset pitkää valinnaista ainetta, kannattaa miettiä pitkään. Huomioon kannattaa ottaa omat lempiaiheet ja vahvuudet. Lisäksi B2-kielivalintoihin ilmoittaudutaan jo reilusti ennen muita pitkiä valinnaisia, joten kannattaa miettiä, haluatko todella valinnaiseksi vieraan kielen, jotta ei käy niin että katuu päätöstään myöhemmin kun muut valinnaisaineet ilmoitetaan.
Valinnaisaineiden valinta tapahtuu internetissä Wilma-palvelun kautta, jossa kaikki koulumme 500 oppilasta kirjautuu Wilmaan samaan aikaan, ”kilpailemaan” valinnaisaineista. Tässä on mielestäni ongelma, sillä kun kaikki koulun oppilaat kirjautuvat tähän palveluun samaan aikaan, menee Wilma aina jumiin. Tämän takia oppilaat eivät välttämättä pääse ilmoittautumaan haluamilleen kursseille ja saattavat joutua jollekin kurssille, jolle eivät välttämättä tahtoisi.
Valinnaisaineiden valinta pitäisi suorittaa siten, että Wilma ei rasittuisi, esimerkiksi siten, että kaikki luokka-asteet valitsevat aineensa eri päivinä. Asia on kouluviihtyvyyden kannalta vakava ja se pitäisi hoitaa pian.
Leevi.O
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti