equations

perjantai 24. huhtikuuta 2015

NMCC 2k15


Luokkamme 8A osallistui marraskuussa ja tammikuussa MatCup-nimisen matematiikkakilpailun alkukarsintoihin matematiikantunneilla. Pääsimme karsintojen yhteispistemäärällä jatkoon semifinaaleihin.

Semifinaalitehtävissä oli neljä osuutta, joista kaksi teimme koulussa ja kaksi Vaasassa. Koulussa ratkaisimme luokan kanssa semifinaalin ensimmäisen osan, joka oli tehtäväpaperi. Sen jälkeen kokosimme luokan kanssa neljän oppilaan ryhmän, joka teki semifinaalin toisen osan, prosessipäiväkirjan, ja lähti Vaasaan edustamaan luokkaamme.

Lähdimme kohti Vaasaa torstaina 23.4. Heti ensimmäisenä kävimme pystyttämässä esille näyttelyn, joka oli semifinaalin kolmas arvioitava osa. Esittelimme näyttelyssä Fibonaccin spiraalin. Lounaan jälkeen meillä oli semifinaalin varsinainen osa, ongelmanratkaisuviesti. Siinä meillä oli 90 minuuttia aikaa ratkaista kahdeksan pulmaa, jotka saimme yksitellen, eli uuden pulman saimme vasta annettuamme edellisen pois.


Pulmien jälkeen lähdimme bussilla retkelle tutustumaan Raippaluodon siltaan. Söimme pannukakkua, ja kävelimme siltaa pitkin sen toiselle puolelle, jossa tapasimme pulmia valmistavan miehen ja saimme ratkoa hänen suunnittelemiaan palikkapulmia.


Palasimme bussilla takaisin yliopistorakennukselle, missä kaikki osallistuneet ryhmät esittelivät toisille valitsemansa aiheen, mikä meillä oli siis Fibonaccin spiraali. Tämän jälkeen söimme yhdessä pizzaa ja meille kerrottiin finalistit. Emme valitettavasti päässeet finaaliin.

Perjantaina oli finaali, jossa kolme finaalijoukkuetta ratkoi lavalla pulmatehtäviä. Muutkin ryhmät ratkoivat tehtäviä, mutta niitä ei arvioitu. Kisan voitti Olarin koulu ja he saivat palkinnoksi 600 euroa sekä matkan Norjaan Pohjoismaiden finaaliin.
 

Kilpailu oli mukava ja pärjäsimme hyvin.

teksti Elmo, Nora, Sanni ja Vilppu
kuvat Timo Järvenpää

tiistai 21. huhtikuuta 2015

Kokemuksia oopperassa työskentelystä: Ovela kettu


Olen laulanut Suomen Kansallisoopperan lapsikuorossa kuusi vuotta ja tänä keväänä sain ensimmäistä kertaa solistiroolin Leos Janacekin oopperassa Ovela kettu. Suurin osa kyseisen oopperan rooleista on eläimiä, ja niinpä itsekin esitin Sirkkaa. 

Oopperan tapahtumat rakentuvat ihmisten ja eläinten väliseen elämän kiertokulkuun. Pääteemassa Metsänvartija sieppaa nuoren tyttöketun kotiinsa lemmikikseen. Tällä tavoin kettu pakotetaan tutustumaan ihmisten elämäntapoihin ja se joutuu kasvamaan vankeudessa. Tyttökettu onnistuu kuitenkin pakenemaan takaisin metsään, jossa se tapaa Urosketun ja he perustavat perheen. Tämä onkin todellista ketunelämää, vaikka se jääkin lyhyeksi. Oopperan loppupuoliskolla Metsänvartija ampuu Tyttöketun. Myöhemmin Metsänvartija katuu tekoaan. Hän näkee unen, jossa hänen luokseen ilmestyy pieni ketunpoikanen, joka on aivan kuin hänen aikoinaan lemmikikseen ottama tyttökettu. Unen jälkeen Metsänvartija ymmärtää, että ihmisen ja eläimen elämän kiertokulku on samankaltaista ja jatkuvaa.

Oopperassa lapsien/nuorten roolit ovat harvassa. Siksi olin erittäin tyytyväinen kun marraskuussa sain kutsun koelauluun, jossa valittiin laulajaa Sirkan roolin. Oopperan lapsikuoroon on kiinnitetty noin viisikymmentä lasta ja nuorta, joten kun minulle koelaulujen jälkeen ilmoitettiin, että minut on monien hakijoiden joukosta valittu Sirkan rooliin, olin kiitollinen.

Oopperan harjoitusprosessi kesti noin kuusi viikkoa. Siihen kuului musiikki-, orkesteri- ja näyttämöharjoituksia. Molempien ulkomaalaisten ohjaajien kanssa puhuin englantia. Tämä oli varsin opettavaista! Työskentelyilmapiiri oli ihanan kannustava. Muutaman teoksessa olleen ikätoverini kanssa päivät kuluivat näyttämöllä, kuin myös väliajoilla yhdessä läksyjä tehden ja toisiamme auttaen.

Sirkka oli yksi metsässä elävistä eläimistä. Sirkka halusi yhdessä parhaan ystävänsä Heinäsirkan kanssa tuoda metsän asukkaiden elämään lisää iloa, onnea ja rakkautta. Minun mielestäni Sirkka on onnellinen, itsevarma ja elämäniloinen metsän asukas. Hän haluaa rohkaista muita tavoittelemaan unelmiaan. Sirkka rakastaa laulamista ja Heinäsirkan viulunsoiton kuuntelua. Hän haluaa välittää muille eläimille samanlaista onnea ja iloa, mitä hän itse kokee. Sirkka on riehakas ja hupsu persoona, joka ajautuu oopperassa hauskoihin ja hullunkurisiin tilanteisiin.  

Kokemukseni tästä oopperateoksesta oli antoisa ja mahtava! Klaus Haapaniemen suunnittelemat puvut ja maskeeraukset, sekä Janacekin lumoava musiikki kruunaavat kokonaisuuden.

Näytöksiä oli yhteensä yksitoista, joista viimeisin oli maaliskuun lopulla.


teksti ja kuvat Tanja Niemelä 8N

keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Kiinnostaisiko urbaani selviytymispäivä?

Uskotko selviytyväsi tulvasta? Entä uskotko kestäväsi hermoja raastavan helteen? Tule 22.4. Helsingin Lasipalatsin aukiolle ottamaan selvää, kestätkö sinä!

HSY:n ilmastoinfo järjestää tapahtumapäivän, jonka tarkoitus on kertoa ilmastonmuutoksesta ja sen seurauksista ja opetetaan, kuinka niihin voi varautua ja valmistautua. Paikanpäällä pääset kokeilemaan esimerkiksi, millaista olisi joutua keskelle rajua myrskytuulta, sillä Lasipalatsin aukiolle rakennetaan mm. myrsky- ja hellekontti.

Lisätietoa löydät alla olevasta linkistä, joka vie sinut urbaanin selviytymisen omille sivuille.
www.urbaaniselviytyminen.fi

Meidän mielestämme voisi olla mukavaa käydä siellä, koska pääsisi pois koulusta ja voisi oppiakin joitain taitoja.

Tekijät: Leevi, Juho

perjantai 10. huhtikuuta 2015

Valinnaiset valitaan torstaina 16.4.

Pian on tulossa taas uusien valinnaisten valintojen aika, joten kysyimme koulumme apulaisrehtori Jukka Väisäseltä, mitä on tulossa.

Valinnaiset valitaan torstaina 16.4. perinteiseen tapaan eli Wilmassa. Jos kotona ei ole toimivaa tietokonetta, voit tulla tekemään valinnan koululle. Jos koulun netti kaatuu, niin opettajat kirjaavat oppilaan mieleisimmät 3 kurssia ylös ja sinut pyritään saamaan johonkin kolmesta haluamastasi kurssista.

Niiden vanhojen valinnaiskurssien tilalle, joihin ei ole ollut paljoa halukkaita, ovat opettajat pyrkineet kehittämään uusi valinnaisaineita. Mm. psykologian kurssi on kuulemma tulossa yhdeksäsluokkalaisille.

Oppilaiden kannalta valinnaisjärjestelmän haasteena ovat hyvin suositut kurssit, joihin halukkaita on paljon enemmän kuin paikkoja kursseille pystytään järjestämään. Esimerkiksi kotitalous ja puutyöt ovat sellaisia.


Kotitalous on  kestosuosikki.
Kuvat kahvilakurssin ja juhlakurssin töistä
vuosien varrelta.













Vinkkejä valinnaisten valitsemiseen:

* Kannattaa varmistaa oman netin toimivuus ajoissa, ja jos epäilet sen toimivuutta, kannattaa valinnat tulla tekemään koululle!
* Ole ajoissa kirjautumassa, sillä kivoimmat valinnaiset menevät todella nopeasti!
* Ota rauhallisesti ja ole huolellinen, ettet valitse vahingossa väärää kurssia, sillä kun alat korjaamaan valintaasi, haluamasi paikka voi olla jo mennyt!

toimittajina Essi, Erika ja Nastja

torstai 9. huhtikuuta 2015

Mielipideteksti Hämiksen valinnaisaineista


Meidän koulussa, kuten kaikissa yläkouluissa, järjestetään valinnaisaineita. Valinnaisaineet eivät todellisuudessa ole valinnaisia, vaan aineita valittaessa annetaan oppilaille lista valittavista aineista, joista täytyy mieleisimmät aineet valita.

Valinnaisaineilla pyritään tekemään koulusta vähän monimuotoisempaa ja hauskempaa antamalla oppilaille valinnan varaa omista opinnoistaan. Valinnaisaineet ovat yleensä jollain tavalla monipuolisempia ja vapaampia kuin perinteiset oppiaineet ja niiden tarkoitus on tuoda jonkinlaista helpotusta joskus hyvin raskaaseen opiskeluun.

7.-luokkalaisen täytyy valita kaksi lyhyttä valinnaisainetta, yksi syyslukukaudelle ja yksi kevätlukukaudelle. Jokainen lyhytvalinnainen kestää kaksi jaksoa, eli neljä kuukautta.

8.-luokkalainen taas valitsee kaksi lyhytvalinnaista ja yhden pitkän valinnaisen, joka taas kestää 8. ja 9. luokan ajan.

9.-luokkalainen valitsee myös kaksi lyhytvalinnaista, mutta ei pitkää, koska pitkä valinnaisaine on valittu jo 8. luokalla.

Hämeenkylän lukuvuoden 2014 - 2015 8. pitkät valinnaiset:
B2-saksa ja B2-ranska, kotitalous, tekninen käsityö, kuvataide, liikunta ja musiikki.

Kun valitset pitkää valinnaista ainetta, kannattaa miettiä pitkään. Huomioon kannattaa ottaa omat lempiaiheet ja vahvuudet. Lisäksi B2-kielivalintoihin ilmoittaudutaan jo reilusti ennen muita pitkiä valinnaisia, joten kannattaa miettiä, haluatko todella valinnaiseksi vieraan kielen, jotta ei käy niin että katuu päätöstään myöhemmin kun muut valinnaisaineet ilmoitetaan.

Valinnaisaineiden valinta tapahtuu internetissä Wilma-palvelun kautta, jossa kaikki koulumme 500 oppilasta kirjautuu Wilmaan samaan aikaan, ”kilpailemaan” valinnaisaineista. Tässä on mielestäni ongelma, sillä kun kaikki koulun oppilaat kirjautuvat tähän palveluun samaan aikaan, menee Wilma aina jumiin. Tämän takia oppilaat eivät välttämättä pääse ilmoittautumaan haluamilleen kursseille ja saattavat joutua jollekin kurssille, jolle eivät välttämättä tahtoisi.

Valinnaisaineiden valinta pitäisi suorittaa siten, että Wilma ei rasittuisi, esimerkiksi siten, että kaikki luokka-asteet valitsevat aineensa eri päivinä. Asia on kouluviihtyvyyden kannalta vakava ja se pitäisi hoitaa pian.

Leevi.O

keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Kuvaamataidon 3D-tekniikat


”Kurssilla harjaannutaan erilaisten 3-ulotteisten materiaalien ja työvälineiden käyttöön sekä rakenteluun. Perehdytään veistotaiteen eri muotoihin, rakennetaan pienoismalleja ja tehdään kokeellisia romuveistoksia. 7.-luokalla tarjolla olevaa 3-ulotteiset tekniikat -valinnaiskurssia ei vaadita, mutta on hyvä pohja tälle kurssille.”

Tuossa oli lainaus valinnaiskurssi oppaasta, mutta ajattelimme kysyä lisätietoa kurssin pitäjä Ulla Lappalaiselta.
- Tämä kuvaamataiteen kurssi on siis 3-ulotteisten tekniikoiden työpaja. Materiaaleina käytämme mm. paperimassaa, kipsiä, metalliverkkoa ja savea.
- Oppilaille annetaan yhteinen tehtävä, mutta kukin voi suorittaa sen omalla tavalla ja haluamillaan materiaaleilla.


                     

Tähän mennessä oppilaat ovat valmistaneet kipsinaamioita, paperimassahahmoja/nukkeja ja tällä hetkellä työn alla ovat saviesineet. Loppukeväästä tarkoituksena on tehdä marmoritöitä, jotka lasitetaan uunissa.

Ulla halusi vielä lisätä, että kaikki työt tehdään käsin, eikä tietokoneella tai muilla laitteilla.

Pääosin oppilaat näyttivät pitävän kurssista.

                       

                       

toimittajat Erika, Nastija ja Essi

tiistai 7. huhtikuuta 2015

Verkot tötterölle?


VERKOT TÖTTERÖLLE! - SNURR PÅ NÄTET

Vantaan kaupunki on hankkinut jonkin aikaa sitten 16 000 tablettia opetuskäyttöön kouluihin, päiväkoteihin ja muihin oppilaitoksiin. Nyt kun nämä laitteet on saatu käyttökuntoon ja inhottavat verkko-ongelmat on ainakin Vantaan kaupungin mukaan hoidettu, "Vantaan tablettiväki" järjestää keskiviikkona 8.4. Verkot tötterölle – Snurr på nätet -nimisen tapahtuman, jonka tarkoituksena on tablettien käyttämän verkon testauksen lisäksi myös nostaa innostusta tällaisen erityisen ja harvinaisen opetuksen mallista. Verkkoa on tarkoitus testata hauskojen pelien ja tehtävien avulla. Tapahtumassa on myös mukavia palkintoja.

Testi on selvästi tarpeellinen: todellisuudessa ainakin täällä Hämeenkylässä on verkon kanssa ilmennyt ärsyttäviä ongelmia. Kaikki tietävät, miten ärsyttävää se on, kun netti kaatuu tehtävän tai pelin kesken, tallennetut työt eivät aukea tai tulostaminen ei onnistu. Ei se ole normaalia, että yhteydet eivät toimi! Ei missään firmassakaan verkko kaadu kesken päivän. 

Lisää tietoa löydät ohessa olevasta linkistä. Linkki vie sinut Eduvantaan sivulle, jossa kerrotaan tapahtumasta tarkemmin: http://www.edu.vantaa.fi/wp/?page_id=12071

Voit myös katsoa tapahtumanjärjestäjien youtube-videon: https://www.youtube.com/watch?v=Nk8NhpOlRUg&feature=youtu.be

toimittajina Leevi ja Juho

keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Oppilasagentiksi?


Koulussamme aloitetaan uudenlainen oppilaille suunnattu oppilasagenttien ryhmän toiminta. Ryhmän tarkoitus on, että ryhmän oppilaille jaetaan omat vastuualueet ja tämän jälkeen ryhmän oppilaat voivat mennä esimerkiksi oppitunneille auttamaan, jos siellä tarvitaan apua tekniikan kanssa. Oppilasagentit siis opettavat toisille oppilaille sekä koulun opettajille uudenlaisia taitoja ja tietoja viestintätekniikan käyttämisestä opiskelussa.

Kun oppilaita ohjataan auttamaan teknisissä pulmissa muita oppilaita, opettajan ei tarvitse olla monessa paikassa samaan aikaan, kun oppilaatkin osaavat auttaa.

Jos hakeudut oppilasagentiksi, sinun tulee sitoutua olemaan koululla myös vähän vapaa-ajalla.
Oppilasagentiksi voivat hakea kolmas-, seitsemäs- ja kahdeksasluokkalaiset. Yhdeksäsluokkalaiset eivät voi hakea, sillä hakiessa tulee sitoutua toimimaan ryhmässä monen vuoden ajan.

Ryhmää vetää pääasiassa Timo, mutta useita muita koulumme opettajia on myös avustamassa.

Tekijät: Essi, Nastja ja Erika