Onko avio kaikkien oikeus?
Vuonna 2014 tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksyttiin kahteen kertaan ja laki astuu voimaan vuoden 2017 alussa. Tästä syntyi ja syntyy edelleenkin mielipiteitä. Kysyimme koulumme parilta opettajalta, sekä osalta nimettömänä vastanneilta oppilailta heidän mielipiteitään asiasta.
Mitä mieltä olet tasa-arvoisesta avioliittolaista?
Tässä uskonnonopettaja Annan vastaus: "Kannatan tasa-arvoista avioliittolakia ja olen iloinen, että se meni eduskunnan äänestyksessä läpi. Mielestäni parisuhteeseen sitoutuville on annettava samat oikeudet parisuhteen laadusta riippumatta. Homojen ja lesbojen rakkaus on aivan yhtä arvokasta kuin heteroparienkin. Yhteiskunnan tulee tukea ihmisten sitoutumista toisiinsa. Mielestäni myös kirkon tulisi siunata myös homoparit."
Kemian ja matikan opettaja Tiina taas oli tätä mieltä asiasta: "Olen ehdottomasti tasa-arvoisen avioliittolain kannattaja, koska mielestäni ihmisiä ei saa asettaa eriarvoiseen yhteiskunnalliseen asemaan seksuaalisen suuntautumisen perusteella."
Oppilaiden mielestä se on ihan hyvä, muutamat eivät osanneet sanoa. Suurin osa oli sitä mieltä, että se on hyvä juttu. Perusteluina oli mm. että jokaisella olisi hyvä olla oikeus valita kenen kanssa menevät naimisiin. Kaikki saavat olla millaisia haluavat olla, joissain maissa ei vielä ole edes hyväksytty ja että seksuaalinen suuntautuminen ei muuta ihmisluokkaa tai arvoa. Löytyi myös vastustajia perusteluina, että avioliitto on miehen ja naisen välinen asia mutta seurustelu on kuitenkin ihan ok.
Oliko tulos odottamasi?
Anna oli yllättynyt äänestystuloksen tiukkuudesta. "Yllätyin myös siitä, että tasa-arvoisen avioliittolain vastustajia löytyi kaikkien puolueiden edustajista. "
Tiinan toiveena oli, että laki menee läpi, mutta ei ollut siitä ihan varma. "Olen siis iloinen tuloksesta. Hyvä kun ihmiset tajusivat, että elämme 2010-luvulla!”
Moni oppilas oli odottanut tulosta. Kuitenkin löytyi myös niitä, joille tulos tuli ikään kuin yllätyksenä. Osa taas ei ollut odottanut mitään.
Voiko uskonto vaikuttaa mielipiteisiin?
Uskonto voi vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin tasa-arvoisesta avioliittolaista. "Minun mielestäni kristinuskon tärkein ajatus on rakkaus toisia ihmisiä kohtaan, eikä Raamatusta löydy millään järkevillä perusteilla perusteluja homoliittoja vastaan. Uskonto vaikuttaa minun mielipiteeseeni niin, että kannatan ehdottomasti tasa-arvoista avioliittolakia. Olen myös sitä mieltä, että uskontoa on tässä asiassa käytetty väärin toisten ihmisten tuomitsemiseen ja "Raamatulla päähän lyöminen" on väärin!" kertoi Anna.
"Varmasti uskonnolla on joidenkin mielipiteissä suurikin merkitys, mutta toisaalta monet uskovaiset ovat ilmoittaneet kannattavansa uutta lakia. Jos Raamattua tulkitaan kirjaimellisesti, niin käsittääkseni avioliitto määritellään miehen ja naisen väliseksi. Eli tällaiset henkilöt todennäköisesti äänestivät lakia vastaan. Kuitenkin luulisin, että uskontoa enemmän tähän tulokseen vaikutti jokaisen äänestäjän oma henkilökohtainen näkemys avioliitosta ja perheestä. Monet vastustajista perustelivat kantaansa argumentilla "näin on aina ollut", mikä ei mielestäni ole pätevä perustelu mihinkään mielipiteeseen. Näitä konservatiivisia ydinperheväittämiä esiintyi oman tuntumani mukaan julkisessa keskustelussa enemmän kuin uskontoon pohjautuvia perusteluita", Tiina toteaa.
Pari oppilasta oli sitä mieltä ettei uskonto vaikuta. Muiden mielestä uskonnolla voi olla vaikutusvaltaa. Uskonto ei saa kuitenkaan tehdä päätöstä. Eri maissa suhtaudutaan eri tavalla, jos joissain uskonnoissa on opetettu niin. Raamatussa sanotaan, että Jumala loi avioliiton naisen ja miehen välille, mutta kukaan ei voi tietää, että Jumala sanoi niin joten kukaan ei voi väittää, että homoseksuaalisuus olisi väärin. Uskonto ei saisi päättää kehen rakastuu, sillä jokaisella ihmisellä on samat oikeudet. Jumala olisi myös voinut kieltää naisen ja miehen suhteen.
Tekijät: Alisa, Nelli ja Sofia
Kuva: Sofia
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti