equations

keskiviikko 28. marraskuuta 2012

POHDIMME: Sosiaaliset suhteet netissä


Monesti kuulee puhuttavan, kuinka nykyajan koneet ja vempaimet ottavat haltuunsa nuorten vapaa-ajan, ja lähdimme selvittämään tätä erityisesti netin kannalta. Koneella saisi olla korkeintaan kaksi tuntia päivässä, monet nuoret ovat silti lähempänä viittä tuntia. Sitten mediassa ja muissa viestinnänvälityksessä kerrotaan, kuinka nuorten elämä on piloilla ja kuinka he syrjäytyvät ajan myötä.

Uskallamme silti väittää että netissä on enemmän sosiaalista vuorovaikutusta kuin aamun ruuhkabussissa, jossa tuijotetaan eteenpäin silmät lasittuneina varoen hipaisemasta vierustoverin hihaa. Nykyään netissä on monia moninpelejä joissa pystyy keskustelemaan erilaisten ihmisten kanssa ja oppii tuntemaan erimaiden kulttuureja. Yhä useammat solmivat uusia ystävyyssuhteita netin kautta, jopa pitkäaikaisia. Varovainen on silti muistettava olla, jos lähtee tapaamaan netissä tavattua toveria: on hyvä ottaa ystävä tai vanhempi mukaan, joukossamme saattaa silti olla mustia lampaita.

Tutkijat ovat aina tutkineet koneen käytön negatiivisia puolia, nyt he ovat havahtuneet ottamaan selvää myös positiivisesta käytöstä. Monien pelaajien sosiaaliset vuorovaikutukset kehittyvät ryhmissä toimimisen seurauksena. Pelaaminen edistää ajattelua, motorisia- ja ongelmanratkaisutaitoja.

Sitten on tietysti niitä pelaajia jotka pyrkivät vain saamaan muiden netin käytöstä päivittäistä tuskaa, esimerkiksi ne ihmiset jotka aivan tahallaan pilkkaavat toisen töitä vaikkapa kaikkien tuntemassa youtubessa. Sekä niitä pelaajia jotka pelaavat 40 tuntia viikossa yksinpelejä omassa pimeässä huoneessaan, he ovat ns. ”syrjäytyneitä nuoria”.

Netissä muiden kanssa pelaaminen on siis loppujen lopuksi ihan hyvä juttu, ongelmaa ilmenee ainoastaan silloin kun koneella olo kasvaa liian suureksi vaikkapa 70 tuntia viikossa jolloin muu koulu-/työelämä häiriintyy.

Kuitenkin tämä teksti on vain kahden törpön tekemä joilla paljon opittavaa elämästä. Tutkijat ja muut viisaat henkilöt voivat siis nauraa tälle.

Kirjoituksen tekivät viestinnän ryhmän opiskelijat nimimerkeillä Emppalumppa ja Juttiputti